PUBLICITAT

La barbàrie de la Vega

RAFAEL TORRES

Tordesillas no és una illa de l'edat mitjana on perviuen, anacròniques i residuals, celebracions salvatges: gairebé tot Espanya, sobretot en festes, compon un inquietant arxipèlag. En aquest fris descoratjador es representen, com activadores de la diversió, tota mena de sevícies i tortures als animals, ja siguin cabres, oques, vaques o bous, i en tots els casos en presència dels nens, als quals s'ensinistra d'aquesta manera per conservar dins de si, vencent tota repugnància, el sentiment de la tradició. L'abatiment amb llances del Toro de la Vega potser abasti, sí, l'expressió més brutal de l'error al discernir què ha i què no s'ha de conservar, però no tant, tot i ser molt, pel menyspreu a la vida que suposa, com per la insuportable imatge d'alienació col·lectiva que desprèn.

Entrar a discutir a aquestes altures el que és obvi, que el respecte a la dignitat, a la integritat i a la vida dels animals és el mateix i indissociable que el respecte a la dignitat, a la integritat i a la vida de les persones, no val la pena, ja que no hi ha pitjor sord que el que no vol sentir ni matèria gris més impermeable que la que remata el cap dels que agafen una llança i, actuant en quadrilla, la llancen a un animal aterrit amb la intenció de travessar-lo de banda a part i, eventualment, arrencar les seves parts per exhibir com a trofeu. Descartat, doncs, el debat, que en aquesta vega concreta cursa a pedrades i agressions contra els pacífics defensors dels animals, l'únic que procediria, i ja triga uns quants segles (Godoy va voler abolir tot això, i la Inquisició, i gairebé el maten), és una aposta radical per l'Educació, és a dir, per una elevació cultural i moral incompatible amb aquestes pràctiques tan tradicionals com odioses.

Parafrasejant al senyor Manuel Azaña, l'Educació no és que faci feliços a les persones, sinó que les fa, això sense cap mena de dubte, educades. I des de quan un tio amb educació ètica i estètica va a tirar una cabra per un campanar, a posar-li boles de foc als ulls a un toro o travessar-lo amb una llança? Wert, lamentablement, no sembla estar molt per la labor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT