PUBLICITAT

Espanya, país de cambrers

MERA

Segons dades de la Seguretat social l'únic sector de l'economia productiva en que la inscripció de persones cotitzants puja últimament en 200.000 persones és el sector de l'hoteleria. Recordo que fa uns anys no era estrany trobar a la porta d'un restaurant o d'un hotel el clàssic rètol de que es busca cambrer o fa falta cambrer o ajudant de cuina.

En aquells anys de la bombolla immobiliària en que la construcció necessitava molta mà d'obra no era estrany que moltes d'aquelles persones estiguessin un temps mínim en l'hoteleria. Hi havia molta gent que hi treballava uns dies i després deixava penjat l'establiment que els havia dóna feina per anar-se'n al sector de la construcció, perquè els salaris i les condicions laborals hi eren millors, adduien.

Avui, amb la crisi i l'esclat de la bombolla immobiliària, molta d'aquesta gent està tornant als llocs de treball que van abandonar. Em sorprèn –fa molts anys que em dedico a l'hoteleria– de que aquesta mateixa gent torni per treballar un munt d'hores i en pitjors condicions econòmiques que les que van abandonar.

Això no treu que les persones que durant aquests anys hem estat aguantant en els mateixos llocs de treball se'ns aprecii professionalment, sobretot perquè estem ben preparats.

No obstant això, el que és més preocupant és que la gent jove que surt de les escoles i les universitats molt ben preparada també se'ls imposi unes condicions laborals pèssimes, no només en el sector de l'hoteleria sinó en el sector d'activitat econòmica que sigui.

Per tot això, crec que no pot estranyar a ningú que la gent jove tingui que marxar a l'estranger per buscar i trobar millors oportunitats. En definitiva em sembla que a casa nostra sempre serem terra de cambrers perquè es menysté els bons professionals de l'hoteleria. Quan pensa s'implementarà sectors econòmics que puguin aportar allò que sen diu I+D. 

Cambrer



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT