PUBLICITAT

Accident laboral i cost

José Antonio De Jorge

En la contractació de serveis de consultoria la part més difícil és convèncer el client que la implementació d'un sistema integrat de gestió de prevenció de riscos laborals, representa un benefici i un veritable estalvi de costos. La millor manera de prendre'n consciencia és fer estimacions financeres per tenir una visió global dels costos totals que generen els accidents. Un exercici que inclou tant els costos evidents com els ocults, i tant els costos que es poden comptabilitzar amb facilitat com els que només es poden expressar de forma qualitativa. El 1931 Heinrich va fer un estudi sobre cinc mil casos i va trobar una relació entre els incidents (sense lesions), els accidents amb lesions menors i els accidents amb lesions greus o fatals (mortals). Heinrich classifica els costos que generen en directes i indirectes i els relaciona entre si utilitzant el símil de l'iceberg, de manera que els costos directes serien la part visible i els indirectes, la part submergida. Els costos directes, són els que deriven de l'assistència mèdica i de les compensacions i són fàcilment identificables i quantificables per a qualsevol empresa. En canvi, se subestimen els costos «amagats» que van a càrrec de l'empresari. Són costos salarials, materials, de producció, administratius i comptables. Però també n'hi ha d'altres encara més difícils de quantificar com la pèrdua d'imatge i l'augment de la conflictivitat laboral.

Cal afegir que els costos no són només per a l'empresa, sinó també per al treballador que pateix les conseqüències de la malaltia o l'accident laboral. A més de perdre la salut o de quedar afectar per possibles invalideses, haurà de suportar un cost per a ell i la seva família. La primera repercussió serà en el salari que es reduirà fins al percentatge cobert per la mútua d'accidents de treball i malalties professionals, llevat que l'empresa es faci càrrec del diferencial. També tindrà altres despeses addicionals com els originats pels desplaçaments a les consultes mèdiques o de rehabilitació, per a l'adquisició de fàrmacs no coberts o per roba adequada a la seva situació actual...

Els accidents laborals també tenen una repercussió en la societat, ja que els accidents laboral generen despeses a l'erari públic com ara la reducció de les aportacions per quotes d'empresaris i treballadors fins la sortida de diners en forma de pensions per a rehabilitacions i invalideses parcials o totals del tresor públic.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT