PUBLICITAT

Alguna cosa que no he entés

GLÒRIA GURDÓ
PERIODISTA

M'adono després d'haver parlat amb alguns dels membres d'Icomos que alguna cosa no he entés en la modificació de la Llei del Patrimoni Cultural pel que fa a la protecció dels entorns dels béns d'interès culturals. I és que servidora pensava humilment que tot i rebaixar la distància cautelar de protecció de 100 a 20 metres, la mesura també s'aplicaria en funció d'on es troba el bé a protegir. És a dir que els 20 metres s'aplicarien en nuclis urbans i sòl urbanitzable consolidat i en canvi, en sòls no urbanitzables o entorns rurals s'aplicaria una distància cautelar més àmplia, precisament per evitar degradar, no només l'entorn del bé cultural, sinó l'entorn i prou. Quina millor excusa per evitar acabar de trinxar tot el territori que la circumstància que en determinat lloc s'eleva part del llegat històric i cultural de tots?

Lamentablement això no serà així, o almenys no serà així per llei, sinó que haurem d'esperar que el patriotisme, el sentit comú i l'amor pel llegat dels avantpassats siguin els sentiments que guiaran els propers dirigents comunals, perquè el patrimoni no arribi a desaparèixer entre muntanyes de totxana.

També haurem d'esperar que aquest sentiments siguin més forts que l'afany de lucre, d'elegits i administrats, uns per omplir les arques comunals, altres per enriquir-se una mica més. I tot això a costa de què? De quatre velles pedres?

Aquestes quatre velles pedres, són el testimoni de la història i la identitat de tot un poble, que mereix conservar-lo perquè juntament, amb el paisatge i la neu és dels pocs tresors que li queden. I sinó, algú es pot imaginar Andorra transformada en el que es projecta a les fotografies de la pàgina 3? Totxana fins a pèrdua de vista, fins als cims? Quin atractiu tindrà aleshores? I qui vindrà per veure què i fer-hi què?

En aquests moments, quan el futur es dibuixa més incert que mai i que els motors econòmics de sempre perden embranzida, potser caldria rumiar-se millor com cal protegir l'herència, ja sigui cultural, ja sigui natural. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT