PUBLICITAT

El perill de la llei mordassa

FERRAN COSTA
EMPRESARI

LLa setmana passada vam saber que un tribunal de Bordeus havia condemnat una noia, autora d'un bloc, a pagar 1.500 euros a un restaurant. Segons aquest restaurant, la baixa afluència de clients que tenia era deguda a una crítica negativa que l'autora havia penjat en el seu bloc. Aquesta, però, no ha estat l'única sanció per a la noia, ja que ha estat condemnada a pagar els més de 1.000 euros de costes del judici. El més curiós del cas és que el bloc d'aquesta noia francesa ni arribava a les 500 visites. Notícies com aquesta són alarmants perquè són una mostra més de com les opinions personals poden ser coartades i censurades de manera categòrica.

Si fins ara tothom, més o menys, entenia que en un estat de dret la llibertat d'expressió és una de les llibertats més importants de què gaudim els ciutadans, sembla ser que hi ha certs sectors que els interessa començar-ho a restringir. El pitjor de tot és que aquestes interferències als drets dels ciutadans no es limiten al poder judicial ni tampoc a la República Francesa.

A casa nostra, el poder legislatiu té intenció de tirar endavant una llei coneguda ja com a llei mordassa. Entre altres aspectes, aquesta llei, impulsada des de DA, limitarà el fet de poder-se expressar lliurement a través de les xarxes socials. És veritat que algun eixelebrat aprofita l'anonimat d'aquest mitjà de comunicació per difamar, insultar o simplement mentir.

Ara bé, aquest ús indegut de pocs individus no justifica, de cap manera, que el propi sistema tingui la potestat de censurar les idees, les opinions i, en definitiva, la llibertat d'expressió d'aquells qui volen exposar les seves opinions; un exercici, al cap i a la fi, inherent a qualsevol democràcia respectable.

En el cas d'aquesta llei, la proposta que ha transcendit vol posar fronteres a drets que ja són recollits per la legislació actual. Es tracta, doncs, d'una llei inútil i altament perillosa, ja que a hores d'ara és inadmissible que algú pretengui blindar un dret adquirit gràcies al nostre estat de dret.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT