PUBLICITAT

Cristina hauria d'abdicar

ISAIAS LAFUENTE
Periodista

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

El jutge Castro ha acabat la instrucció del ‘cas Nóos' i ha decidit mantenir la imputació de la infanta Cristina per un delicte de blanqueig de capitals i dos de frau fiscal. Ja sabem que la imputació no destrueix la presumpció d'innocència, que només esborra una sentència ferma, però la deixa tocada. Ella ho sap bé, com bé ho saben a La Zarzuela. Des que el jutge Castro la va assenyalar ha estat apartada de l'agenda oficial, de les fotos de família i d'actes tan solemnes com la proclamació del seu germà com a Rei, que va haver de veure d'amagat, fora dels focus.

Però la Infanta i el seu marit continuen sent Ducs de Palma i ella manté la seva posició en la línia successòria. Encara que és més probable que ens envaeixin els extraterrestres que es produeixin els successius cataclismes que eventualment la portessin al tron o que, si els desastres s'acumulen, fessin del seu marit regent d'Espanya, la mera possibilitat produeix inquietud. Si l'exemplaritat ha de ser senyal d'una institució com la monarquia, no sembla molt exemplar que a la banqueta de la successió apareguin dues persones assegudes al banc dels acusats.

Com l'abdicació del Rei, la renúncia de la Infanta és una decisió personalíssima. La Constitució, que preveu la possibilitat d'apartar un Rei incapaç, no diu res del possible apartament d'una potencial hereva al tron, una cosa més que tenim sense tancar després de quaranta anys. Però el ducat tal com es dóna es pot treure. I si les raons per atorgar-se es basen en la presumpció de dignitat, sembla que hi ha raons suficients perquè tots dos no segueixin ostentant un títol noble quan un jutge vol que siguin jutjats per assumptes tan poc dignes.

No és fàcil, ho sabem. Però el rei Felip VI va prometre en el seu discurs de proclamació «una monarquia renovada per a un temps nou». Un gest en aquesta direcció dotaria de credibilitat a les seves paraules. I com més aviat, millor. La manca de reflexos li va sortir molt cara al seu predecessor. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT