PUBLICITAT

Supplement d'âme

ALEXIS ESTOPIÑAN
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Poques vegades passa, per ser sincers poques vegades ho fem, però quan ho perceps, perquè així t'entregues, o perquè així ho reps, resulta una experiència sublim, una sensació plena del que estàs vivint en aquell moment.

La sort de la nostra època és que aquests moments es poden encapçular en registres que després podem reproduir. Abans de les cintes per gravar, la gent havia de tirar de memòria, però ara tenim més sort i podem reproduir infinitats de vegades aquests moments. I qui és un expert en encapçar els moments sublims de la música és, sense cap dubte, en Jordi Savall, el músic català més prestigiós en la viola de gamba i la interpretació de la música antiga.

Una de les apostes culturals del Pirineu amb més personalitat és el FeMAP, el Festival de Música Antiga dels Pirineus, que des del 19 de juny fins al 20 d'agost reparteix 37 concerts de 15 formacions distintes amb 152 obres programades de música antiga. Aquest cap de setmana es reprodueix als cinemes Tous les matins du monde, la pel·lícula francesa amb Gerard Depardieu interpretant a Marin Marais, violagambista i compositor francès del segle XVIII.

Diu en Savall que un de les persones qui li va ensenyar a tocar va ser precisament el director de la pel·lícula, Alain Corneau. D'ell va aprendre que la música anava molt més enllà de la reproducció de la partitura, havia de contenir la interpretació de les emocions que en ella si descriuen.

D'aquí que sigui tan necessari aquest suplement d'ànima quan fem les coses en les que més volem mostrar-nos. Un suplement d'ànima que només es pot transmetre, en allò que un fa, amb sacrifici, constància i molt d'amor.

Si tenen l'oportunitat, no deixin d'assistir a algun dels concerts que es realitzen aquest estiu, perquè han tingut l'habilitat de conciliar escenaris patrimonials com la Catedral de Santa Maria a la Seu d'Urgell o la Casa Museu d'Areny-Plandolit d'Ordino, o el Jaciment de la Roureda de la Margineda; amb formacions de renom europeu com la Grande Chapelle (amb la Missa Scala Aretina de Francesc Valls), fins al mateix Jordi Savall interpretant la viola celta músiques tradicionals d'Irlanda i Escòcia.

Tota manifestació cultural és un encert, i mereix ser recolçada per l'administració, però si he de triar entre l'espectacle de focs i encenalls o la cultura de l'emoció musical, hem quedo amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus. Aquesta és la cultura que a mi m'agrada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT