PUBLICITAT

La nova frontera

PEDRO H. CALVO

Després de la irrupció de Podem en les europees, ara es mou, en semblant línia, un projecte de candidatura, Guanyem Barcelona, per a l'elecció d'alcalde en aquesta ciutat. Ada Colau, la carismàtica primera portaveu de la PAH, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, es proposa donar el gran toc d'alerta a la capital catalana, però no per obtenir uns quants regidors sinó per guanyar l'Ajuntament. En aquells dies, ja veurem si Pablo Iglesias i la seva organització s'han anat preparant per fer el salt a la competició de cara a la Moncloa. S'obren grans incògnites, a la llum d'un creixent moviment de canvi substancial en el panorama polític espanyol, en el qual milions de ciutadans cada vegada veuen més clara la necessitat de trencar el moribund sistema electoral i organitzatiu, per donar pas a l'arribada dels abans anomenats antisistema, però que ja són decidits partidaris de transformar aquest sistema pels camins de la democràcia purificada.

Tot ve del 15-M i ara el repte serà atraure IU i el PSOE a una gran convocatòria d'esquerra transformadora i radicalment democràtica.

És difícil aglomerar a l'esquerra tradicional, IU i PSOE, amb aquests nous moviments, però tots ells saben molt bé que si no ho fan no arribaran a bon port. Per als comicis municipals i autonòmics falta ja menys d'un any i el temps comença a córrer veloçment, de manera que les bases del canvi ja estan urgint. Podem pot quallar en quatre mesos, però això no significa que els altres vagin a necessitar només tan curt espai de temps. I la meva impressió és que no es donen compte. Els va a ajudar molt, òbviament, la sensació generalitzada d'olor putrefacte del sistema tradicional, en tots o gairebé tots els seus espais i perfils. Però els pot perjudicar qualsevol sobrevaloració de si mateixos, em refereixo als nous moviments, en el sentit de pensar que són el déu del cel. Per això, em sorprèn el seny i serenitat de Pablo Iglesias i d'Ada Colau, per referir-me a qui de manera més clara personifiquen la nova frontera de la política espanyola. Els dos tenen molt a dir i fer en aquests moments. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT