PUBLICITAT

¿Dieta mediterrània?

ELISENDA VIVES
Historiadora

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Bé per l'operació bikini, per dir-ho d'alguna manera, per consciència cultural, obligacions de la salut o pel motiu que sigui, allò que es deia abans de fer bondat amb el menjar ha esdevingut un dels fenòmens més importants de les societats occidentals modernes. A més de les repercussions socials i en l'estat de cada individu, les econòmiques són importantíssimes, ja que ha donat lloc a una nova indústria, la del menjar de manera saludable que té declinacions tan diverses com interpretables.

Sens dubte, les àrees geogràfiques han d'influir en l'accés a una alimentació adequada. En la nostra latitud, la dieta mediterrània ha estat consagrada com a molt bona per a les persones, i a té l'avantatge que inclou –ultra fruites fresques i verdures– els guisats de tripes i cigrons, amb morro i orella, per posar un exemple de la seva varietat. El que podria ser una facilitat natural i un gran avantatge, l'accés als productes principals, queda al marge per les imposicions d'un comerç i d'un indústria alimentària que ha basat durant molts anys els criteris en el màxim benefici. Redreçar-ho costa.

Tot i la publicitat institucional, el reconeixement de la Unesco de les seves virtuts, de l'educació a les escoles i de la proximitat –com es diu ara– de la producció, el panorama dels supermercats és força preocupant. D'entrada, l'accés a la producció local del temps està limitada a ben poca cosa. És cert que es comença a distribuir, però aquest, que és un dels conceptes associats a la dieta mediterrània, els grans mercats la interpreten com els hi sembla. Mengem espàrrecs del Perú, com si fossin de Navarra, i taronges de Sudàfrica com si haguessin de ser les més respectuoses amb la natura. Per altra banda, l'oferta d'aliments transformats i envasats respon a una imaginació enorme. Vegeu les barreges de sabors de les patates fregides, la combinació de galetes i les varietats de iogurts i altres derivats amb aromes sintètics. De vistós, sí que ho és, ¿però són de veritat fiables o un entreteniment? El cas és que els aliments presumptament saludables perquè són frescos, perquè han estat tractats correctament, resulten cars per a un consum generalitzat. Així doncs, en aquesta activitat primordial, la d'alimentar-se, les contradiccions de mercats i ciència són prou espectaculars.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT