PUBLICITAT

¡Quina foto!

FERMÍN BOCOS

Està sent d'allò més vist a la xarxa una foto del Príncep d'Astúries al costat de Pablo Iglesias i Miguel Blesa. La van prendre fa set anys. Es veu a don Felipe donant la mà a l'avui líder de Podemos en presència de Miguel Blesa, en aquell temps president de Cajamadrid, la caixa patrocinadora dels quinze mil i escaig euros d'una beca destinada a la investigació el beneficiari –per mèrit i currículum– va ser l'avui famós professor de la cua. La beca, pel que es veu, va estendre's. I molt, perquè Iglesias és el cap d'un moviment esquerrà que proclama sense embuts la voluntat de lluita política per acabar amb la Monarquia i implantar una República. La Història, com tantes altres vegades, es complau en la ironia. No és l'única que suggereix la situació actual i la foto.

Irònic és que també es digui Pablo Iglesias el líder del moviment polític que després de l'èxit a les eleccions del 25-M, en termes de projecció virtual, hagi generat la impressió d'haver acabat amb el sistema bipartidista. Sistema amb una meitat que ve ocupant des de fa trenta anys el PSOE, partit centenari fundat per l'altre Pablo Iglesias.

Qui els havia de dir als protagonistes d'aquella instantània, que set anys després i per molt diferents motius, els tres anaven a ser protagonistes d'un moment particularment intens de la vida política espanyola. Intens i, com dic, carregat d'ironia.

L'inspector fiscal amic de José María Aznar ficat a banquer, parlen i molt les cròniques de tribunals a l'espera de substanciar la seva responsabilitat (segons indicis, mastodòntica) en l'enfonsament de Cajamadrid-Bankia, entitat rescatada amb diners públics europeus. Sobre el futur de Pablo Iglesias, polític encara nou, però amb una mà que pica amb força a la porta del sistema, està tot per escriure però les enquestes li prometen tot allò que PSOE i IU no sàpiguen defensar o conservar. Respecte del futur del protagonista de més alçada d'aquella foto de fa set anys, el Príncep Felip de Borbó, n'hi ha prou amb dir que tots ho acabarem fent paisatge de les nostres vides ja que dins d'una setmana, amb el nom de Felip VI i el títol de Rei d'Espanya, s'asseurà en el Tron de Recaredo.

Com sempre, el vell i el nou disputant el setial de la Història. En els últims temps, poques fotos han donat tant peu per a un bon peu de foto.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT