Grandalles
- Foto: EL PERIÒDIC
Ja ha arribat la primavera i amb ella les grandalles, flors típiques i emblemàtiques d'Andorra, que omplen tots els prats i praderies d'aquest petit país embriagant-nos amb el seu intens perfum. El seu nom científic, Narcissus poeticus (Narcís dels poetes), té relació amb la poesia i la mitologia gregues. Ja el poeta Virgili escriu sobre un narcís en un fragment de la seva cinquena ègloga, la descripció del qual es correspon amb la nostra grandalla. També tenim el mite de Narcís. Segons una de les versions d'aquest mite, que les té moltes i variades, el jove estava tan enamorat de si mateix, que va ser castigat per Nèmesi, deessa de la venjança, que el va convertir en un narcís quan estava admirant el seu reflex dins de les cristal·lines aigües d'una font. Els historiadors també han relacionat aquest narcís amb la nostra planta.
El nom de l'espècie és un derivat de la paraula grega narke, que té el significat de somni profund i, per tant, al·ludeix a les propietats narcòtiques que posseeixen els bulbs d'aquesta planta. Encara que molt tòxics, emètics i irritants, aquests bulbs es van utilitzar antigament per tractar l'epilèpsia, la histèria i l'insomni. El seu aroma és tant fort que pot produir mal de cap, si hi ha una gran quantitat de flors en una habitació sense ventilació. Avui, els seus bulbs s'utilitzen en petites dosis com a expectorant i per provocar el vòmit. Parlant de les flors, es diu que ajuden a baixar la febre i són antiespasmòdiques i anticonvulsives, encara que degut a la seva toxicitat s'ha de tenir molta precaució i experiència en utilitzar-les.
La col·lecta de la planta es realitza a l'estiu, les parts d'interès terapèutic són les flors i el bulb. Les flors són assecades a l'ombra, mentre que els bulbs es poden emprar frescos, si es decideix assecar-los, es perllonga la seva vida útil i es poden emprar durant un major període de temps.
Un altre ús molt popular d'aquesta flor és la fabricació de perfums. La fragància que s'obté és molt semblant a la combinació del jacint amb el gessamí. Tot un plaer per als sentits! H
Per a més informació consulti l'edició en paper.