PUBLICITAT

Error Reial

FERMÍN BOCOS

Cap membre de la Família Reial va assistir al funeral celebrat a Monterrubio de la Serena per la memòria dels cinc nens extremenys morts en l'accident del microbús que va xocar contra l'excavadora.

Llegeixo a la premsa regional que les autoritats i les gents del lloc comentaven l'absència. Absència cridanera si es compara amb ocasions luctuoses anteriors en què els familiars de les víctimes van comptar amb el condol i els testimonis d'afecte d'algun dels membres de la família del Rei. Va passar, per exemple, quan després d'un accident de trànsit a la província de Sòria en què van perdre la vida 26 joves –crec recordar que va ser el juliol de l'any 2000– la Reina sí va assistir a les honres fúnebres. Tota Espanya va poder veure per la televisió com a Sofia se li saltaven les llàgrimes. A més de la sensibilitat pròpia de cada persona davant de les desgràcies alienes, en el cas que ens ocupa i en altres de semblant naturalesa, assistir a les víctimes entra dins del capítol d'obligacions protocol·làries. Per dir-ho col·loquialment: «els va en el sou».

Ningú té poder sobre la mort i el dolor que aparella, només pot alleujar el pas del temps, però no cal pensar molt per concloure que als familiars dels nois que van morir en l'accident els hauria servit de consol rebre el condol en paraules d'algun membre de la Família Real. La gent humil, la gent del poble, valora els gestos. Qui no sàpiga ponderar –i entendre– que en el segle XXI, la Monarquia com a institució, impressiona menys que la conducta dels qui la representen, és que no està al corrent de la realitat. Ni del que passa a Espanya, ni de les opinions que circulen per les xarxes socials.

Per no parlar de les idees sobre institucions alternatives que dia a dia cobren més força. Sobretot entre els joves. Entre els nois que tenen l'edat que tenien els cinc nois extremenys que van perdre la vida a la carretera quan tornaven de jugar un partit de futbol. Ho deia el clàssic: quan els errors es repeteixen, deixen de ser-ho per esdevenir tendència. Doncs això: un més. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT