PUBLICITAT

Roselles!

FABIOLA SOFIA MASEGOSA
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Una de les coses que més m'agrada de la primavera és veure les roselles que omplen qualsevol petit raconet de terra on pugin créixer. Gaudeixo molt en sortir d'Andorra en cotxe per tal de passar un cap de setmana perduda en no importa quin lloc i veure, a tots dos costats de la carretera, els camps envaïts per la tonalitat vermella que els atorga aquesta petita planta que va inspirar a poetes com Juan Ramón Jiménez, qui li va dedicar, en un dels seus poemes, aquestes belles paraules: «Novia del campo, amapola/ que estás abierta en el trigo;/ amapolita, amapola,/ ¿Te quieres casar conmigo?»

Però, ¿què coneixem d'aquesta petita planta que, a més de la seva bellesa que aporta un efecte relaxant per al esperit humà, amaga un munt de propietats beneficioses per a l'ésser humà?

La rosella en infusió exerceix un suau efecte sedant sobre el sistema nerviós, per tant, s'utilitza per combatre els problemes d'insomni. A més, serveix per alleujar els dolors gàstrics, fer disminuir la tos i per fer expectorar. Com a ingredient culinari, les seves llavors, torrades, serveixen per condimentar diferents tipus de pa.

La tradició, també li aplica propietats màgiques. La flor pròpiament dita que, igual que el blauet, es troba abundantment entre els blats en temps de collita, sempre ha estat el símbol de l'aspecte efímer de la vida, potser perquè la rosella és una flor molt delicada i es marceix ràpidament un cop agafada. Així doncs, representa la flama o el foc de la passió, que s'apaga amb rapidesa si no es manté. Per tal de donar testimoni de la teva passió, pots oferir roselles entre el 26 de febrer i el 4 de març de cada any. La rosella va ser utilitzada per fer encanteris de fertilitat, amor, diners i sort. Pel seu poder sedant, se l'ha associat a l'endevinació dels somnis. Hi ha una antiga recepta que diu que en tirar llavors de rosella al menjar de la persona estimada, aquesta caurà rendida d'amor als teus peus; clar, que hi ha molt tipus de rosella i no sabem exactament el tipus utilitzat, ni tampoc la quantitat de llavors que s'han de posar. Un altre misteri d'aquesta flor màgica és que es tanca a la nit i s'adorm. Assenyalem finalment que, segons una llegenda mítica grega, també està considerada la flor del consol. En efecte, per calmar els turments de Deméter, gran deessa mare de la Terra fèrtil i de les collites segons els grecs –a la filla de la qual, Perséfone, Hades havia segrestat–, Hipnos li va oferir roselles, que li van permetre tornar a dormir i consolar-se de la seva tristesa. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT