PUBLICITAT

Racisme a Andorra

ALEXIS ESTOPIÑÁN
[email protected]

Periodic
Foto:

La cultura és com la història, com els anells dels arbres, que marquen capa rere capa, cadascuna de les èpoques viscudes. I com la història ha mostrat una i altra vegada, una cultura que no respecta una altra cultura, és una cultura que més tard o més d'hora s'acabarà morint. Aquesta setmana s'han vist diferents situacions de racisme intolerable. Davant d'aquestes situacions, les reaccions oficials haurien de ser exemplars. Un exemple recent de com s'ha d'actuar ha estat la decisió del comissionat de la NBA, que ha expulsat al multimilionari i propietari de l'equip de bàsquet els Àngels Clippers, i li ha imposat la màxima multa permesa de 1,8 milions d'euros pels seus comentaris racistes.

Més a prop nostre, el rebuig al racisme s'ha practicat, aquesta setmana, fotografiant-se menjant un plàtan, a l'igual com ho va fer en Dani Àlves, quan un noi jove del públic van llançar-li un, en el darrer partit del Barça. Aquesta persona ha estat detinguda i no podrà entrar mai més al camp de futbol.

Molt més greu és quan de les paraules es passa a les mans, i acaba en violència. Al país no es coneixen molts casos d'aquests, però quan es produeixen, les reaccions oficials haurien de ser immediates i contundents. No solsament per pal·liar el fet aïllat, sinó per intentar que no es reprodueixi, i en aquest punt hi ha molta feina a fer, i no s'arregla només en la condemna dels seus infractors.

Que un noi jove andorrà hagi estat apallissat per altres nois joves, és indignant, però que aquest fet s'hagi esdevingut pel simple fet de ser jueu, és demencial. La nostra cultura cristiana, és una cultura oberta a l'altre, perquè el nostre país s'ha forjat amb els altres conciutadans que han conviscut amb nosaltres des de sempre. Per això necessitem l'educació en la convivència des de ben joves; i si ja s'està fent, s'ha de reforçar.

Però també és cert que necessitem una llei de llibertat religiosa que fa temps s'està demanant; i aquesta hauria de ser promoguda pel mateix bisbat. El respecte per les minories s'ha de promoure des de la nostra cultura cristiana, sinó algun dia deixarem de ser qui som.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT