PUBLICITAT

Trèvol de prat, herba de la desfeta

ALEXANDRA GREBENNIKOVA
Periodic
Foto: il·lustració de jordi casamajor

M'ha semblat tan estrany que el trèvol de prat tingui el nom d'herba de la desfeta que l'he posat al titular. ¿Com pots anomenar-te herba de la desfeta si ets la planta de la sort? N'he comprovat el significat al diccionari. El GDLC em va confirmar que la paraula «desfeta», originada del verb «desfer» durant el segle XV, significava «derrota completa» i res més. Ara bé, es tracta d'una herba típica dels Pirineus, molt apreciada pels seus usos medicinals: les infusions de les seves fulles seques s'utilitzen per tractar les malalties de la pell, per calmar la tos i per calmar l'artritis. A més a més, s'està estudiant com un recurs per impedir i fer disminuir els tumors cancerosos. És una planta mel·lífera, i els apicultors sovint ho aprofiten col·locant una gran quantitat de ruscs a les proximitats dels camps de trèvol. La mel de trèvol és suau com la mantega i té propietats energitzants. És indicada per a persones convalescents, gent gran, estudiants en època d'exàmens, joves amb problemes nutricionals i pacients després d'una operació.

El mateix nom del trèvol significa que té tres fulles. Les tres fulles surten d'una sola tija: els especialistes en el tema solen dir que es tracta d'una sola fulla de tres folíols. La llegenda assegura que trobar-ne un de quatre fulles porta bona fortuna. Crec que quan en trobàvem un, de nens, ens el menjàvem, per consumir la nostra sort sense donar-li l'oportunitat de perdre's. També ho fèiem amb les flors de lilàs. De fet, solíem menjar un munt de flors i fulles el consum irresponsable de les quals no recomanaria a la meva filla avui en dia. Les fulles de la pesolera es consumien pel seu bon gust. Les flors de trèvol, pètal per pètal, es xuclaven, només la part de dins. Tenien un gust dolç. La part curiosa és que no recordo que mai ens haguéssim intoxicat. Potser el mètode de prova i error d'un munt de generacions de colles infantils ja havia arribat a la perfecció i només menjàvem el que era comestible, sense intervenció de cap adult. No sé què fa la resta de la gent amb un trèvol de quatre fulles si el troba. Una de les recomanacions més corrents és la de guardar-lo a la Bíblia. En tot cas, ara que ja sóc gran us puc explicar que les fulles tendres de trèvol sí que són comestibles i es poden afegir a amanides. De fet, aporten un munt de minerals. Les seves flors seques i les llavors poden donar sabor al pa.

En un trèvol de quatre fulles, cada fulla simbolitza un do que et farà feliç. Fe, esperança, amor i sort, per a alguns. Fama, riquesa, amor i salut, per als altres. En aquesta segona versió, jo sempre havia pensat que ens podíem quedar amb riquesa, amor i salut prescindint de la fama, i així qualsevol fulla de trèvol, que és una planta farratgera ben comuna, asseguraria el nostre benestar. Potser el que et promet la llegenda no és la fama, sinó la bona fama: aquesta sí que pot resultar indispensable per completar la bona sort.

L'altra versió ve de la tradició religiosa que veia en el trèvol de quatre fulles el símbol de la creu en quatre parts. Per als celtes, en canvi, les fulles representaven la terra, l'aire, el foc i l'aigua. Sigui quina sigui la interpretació correcta, es veu que hi ha empreses als Estats Units que fan un bon negoci cultivant trèvols genèticament modificats. Envasen unes 10000 trèvols de quatre folíols al dia. Les comercialitzen com a records de bona sort.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT