PUBLICITAT

Li diuen treball però és frau

FRANCISCO MURO

El president Rajoy anunciarà aviat que les seves polítiques crearan 400.000 llocs de treball fins al 2015. Em temo el pitjor. És cert que s'han posat en marxa mesures que poden agilitzar l'ocupació, com la tarifa plana de la Seguretat Social per a nous contractes. La reforma laboral ha fet que el treball i l'acomiadament siguin més barats, els ERO han disminuït i la destrucció d'ocupació ha arribat gairebé al límit. Però, davant dels que des de dins i des de fora proposen a un Govern que és procliu a escoltar aquests consells, «aprofundir més en la reforma laboral –facilitar les coses per poder acomiadar a menor cost– cal oposar la ineficàcia dels serveis d'ocupació oficials, el Servei Públic d'Ocupació, i la manca de mesures per promoure empreses que cobreixin les ineptituds de l'Administració, la falta de mesures per afavorir el treball dels joves, la desatenció als desocupats majors de 50 anys i l'escàndol majúscul dels cursos de formació, que, tot i els fraus comprovats, estan en mans de patronal i sindicats .

Hi ha persones que amb un fill a càrrec, han esgotat la prestació del subsidi d'atur i cobren una prestació social de 400 euros. El SEPE els proposa un curs de diversos mesos, que imparteix una altra empresa, que no es pot interrompre, a 30 quilòmetres del seu domicili i que dura tot el dia. Són cursos per a persones que no tenen intenció de trobar feina perquè han de rebutjar qualsevol oferta temporal encara que sigui mínima, fer cada dia 60 quilòmetres i buscar algú que els reculli el nen quan surt de l'escola. I no tenen cap garantia que quan acabi el curs podran trobar feina. El negoci és formar i cobrar les subvencions.

El problema el pateixen els desocupats i també els que treballen. Segons l'EPA, la que ara van a corregir, hi ha 2,7 milions de treballadors que tenen sous inferiors a la prestació per atur i arriben fins a 4,1 milions els que guanyen menys que un aturat amb fills. El web del Servei Públic d'Ocupació ofereix treballs de jornada completa, amb una festa d'una tarda cada quinze dies, a 400 euros. Tenim molta gent poc formada que no pot aspirar a un treball millor. Però hi ha molts que s'estan aprofitant de la crisi per precaritzar el treball i altres que han estafat centenars de milions gràcies a cursos, sense control administratiu i amb absoluta impunitat.

Ni el SEPE promou l'ocupació ni aquests cursos canviaran de mans. I després volen que ens creguem el dels 400.000 llocs de treball.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT