PUBLICITAT

L'Edifici Espanya

RAFAEL TORRES

L'Edifici Espanya està per dins com el país del qual pren el nom: desmantellat. Com amb la pròpia Espanya, l'especulació va acabar amb ell, amb la vida que bullia al seu interior, amb els seus ascensors confortables i veloços, amb el seu hotel, amb les seves botigues, amb els seus apartaments i fins i tot amb la piscina i amb el bar del terrat. Ara el vol comprar un xinès, el xinès més ric de la Xina, per dues perras grosses .

La influència de l'escola de Chicago en l'arquitectura dels edificis de la Gran Via madrilenya acaricia la mola de l'Edifici Espanya. Altres influències de Chicago, molt menys recomanables, pengen sobre el seu futur. Queda la closca, i dins, en el que avui és fruit va, pot ficar-se qualsevol cosa. Lloc hi ha. Un documental inèdit sobre aquest descomunal buit, que no va poder estrenar-se i veure en el seu moment gràcies al veto imposat pel banc que en té la propietat, s'ha estrenat a dues petites sales de Madrid.

No queda res dins de l'Edifici Espanya, però pot un imaginar-s'ho tot. Apareixen obrers treballant, demolint el bell interior anys 50 de l'immoble, enderrocant envans, perforant forjats. Així, exempt, diàfan, a ou per a qualsevol ús o menester , se l'endurà el ric més ric de la Xina, o, si no s'estira una mica en la seva lleonina oferta, dos-cents i escaig miserables milions de pessetes, algun dels fons de Mèxic i Brasil que, segons sembla, també estan interessats a obtenir el majestuós edifici .

A Espanya , per no quedar, ja no li queda ni l'Edifici Espanya. Està, com ell, desmantellada. Impossible transitar pel seu buit: a la pobra nena de Treviño, Burgos, se li va negar l'ambulància de Vitòria que li hauria salvat la seva vida. Que fos una de Burgos, molt més distant, els van dir als pares. No hi ha passadissos, ni ascensors, ni escales, ni humanitat. L'Edifici Espanya se l'emporta un xinès, o un mexicà, o un brasiler, i, tot i la sentència judicial contra la privatització de la Sanitat Pública, alguns hospitals de Madrid podrien acabar en mans d'aquests fons britànics que avui van a la caça . L'Edifici Espanya, buidat, se'n va d'Espanya. Se l'emporten i deixen el seu espectre. La Torre de Madrid, que està al costat, tremola.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT