PUBLICITAT

Els morts aprofitats

LUIS DEL VAL
PERIODISTA

Ha mort molta gent a Ucraïna, estan morint joves cada dia a Veneçuela, i molts van donar l'únic que tenien, la seva vida, en la mal anomenada primavera àrab. Tots aquests morts s'aprofiten i, gràcies a ells, se'n van del poder uns i vénen altres, i dels que vénen alguns van arriscar la seva vida, però la majoria pertanyen a l'elit intel·lectual i contemplativa que, després de la revolta, ocupa els buits causats per les fugides .

Succeeix sempre el mateix. Les societats canvien gràcies a l'impuls i la generositat de molta gent anònima, encara que no sempre els canvis són a millor. A Ucraïna, per exemple, s'ignora si servirà per fer més feliços els de Crimea que senten nostàlgia, no ja de Rússia, sinó del comunisme, o per fer encara més pobres a tots els ucraïnesos en general .

Recordo el silenci espès de la postguerra a Espanya, quan la gent gran recomanaven que no ens fiquéssim en política, com si es tractés d'alguna cosa perillosa i fosca. Un passat massa proper d'assassinats disfressats de patriotisme estimulava aquelles recomanacions, que els alevins de la joventut preníem com un desafiament.

Sense la rebel·lia seria impossible l'avanç de la societat, perquè tota tirania es passaria a si mateixa, i tota injustícia es perllongaria de generació en generació. Però també és cert que aquesta mare que plora el fill mort, a Ucraïna o a Veneçuela, potser vegi un canvi en la societat, però mai tornarà a veure el seu fill. I, enmig, aquestes ànimes de suro, sempre flotants, disposades amb entusiasme a acudir en auxili del victoriós, generosos en ajudar amb urgència al triomfador .

Unes famílies posen els morts i, altres, recullen els honors. Unes donen als seus fills i, altres, donen fills que presidiran els funerals dels altres. I cal, em consta, com també em consta que és terriblement injust i arbitrari, i potser en alguns casos influeixi l'atzar, però també hi ha, darrere dels morts aprofitats, el càlcul pragmàtic, fins i tot maliciós, dels que romanen a resguard i es preparen per encapçalar la processó, quan ja no hi hagi cap perill. H

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT