PUBLICITAT

El futur d'Andorra passa per Brussel·les

  • Necessitem negociar un bon acord d'associació amb la Unió Europea
JAUME BARTUMEU
Conseller general i membre del Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés d'Andorra

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

El dilluns al vespre i ahir dimarts vaig ser a Brussel·les per a fer el seguiment del procés d'acostament cap a un acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea.

El viatge ens ha permès poder parlar amb diversos responsables de la Comissió Europea, escoltar la seva opinió pel que fa als plantejaments andorrans, que compartim amb el Govern, i, també, informar-nos del calendari immediat.

A part d'altres contactes la trobada més interessant ha estat amb Gianluca Grippa, cap de Divisió al Servei Europeu d'Acció Exterior de la Comissió Europea. Gianluca Grippa és l'home clau en les negociacions de les institucions de Brussel·les amb Andorra, Mònaco i San Marino. També té en l'àmbit de responsabilitat de la seva divisió el seguiment de les relacions amb la Confederació Helvètica. I a ben segur el resultat del recent referèndum sobre el sojorn i el treball de ciutadans europeus a Suïssa l'ha tingut força preocupat les darreres setmanes.

Gianluca Grippa és un bon coneixedor de la realitat andorrana. Fa ben bé sis anys que segueix la nostra evolució cap a Europa.

En qualsevol cas les reunions mantingudes en aquest viatge a Brussel·les ens reforcen en la nostra convicció i el nostre ideari europeista. Andorra només podrà redreçar l'economia si aconseguim un bon acord d'associació amb la Unió Europea que faciliti als empresaris i als professionals d'Andorra exportar béns i serveis cap als països veïns sense haver de patir discriminacions fiscals que els facin perdre competitivitat.

Un acord que també ha d'introduir la possibilitat d'instal·lació d'empreses i professionals andorrans en els països de la Unió Europea.

El 18 de novembre del 2013 la Comissió Europea va trametre al Parlament Europeu i al Comitè de les Regions un informe «sobre les relacions de la Unió Europea amb el Principat d'Andorra, el Principat de Mònaco i la República de San Marino».

Aquell informe plantejava les opcions adreçades a la participació d'aquests tres estats al mercat interior europeu. (En la tribuna que vaig publicar en aquesta mateixa pàgina en l'edició del dimecres 27 de novembre de EL PERIÒDIC D'ANDORRA vaig fer un primer comentari d'aquell informe que considero de cabdal importància pel nostre futur.)

Es confirma ara que la Comissió Europea està disposada a establir unes relacions més estretes amb Andorra –també òbviament amb Mònaco i San Marino– en particular mitjançant la nostra participació al mercat interior de la Unió Europea.

Aquesta participació podria ser profitosa per ambdues parts, de manera especial gràcies a la supressió dels actuals obstacles a l'activitat econòmica transfronterera.

L'opció escollida és la d'un acord d'associació al contingut del qual s'haurà de començar a negociar ben aviat. Val a dir que ja d'entrada comptem a la bona disposició de Brussel·les que ens diu que l'àmbit d'aplicació i el contingut d'aquest acord es podrà adaptar tant a les exigències de la Unió Europea com a les especificitats i a les circumstàncies particulars de cadascun dels tres països de «petita dimensió territorial».

Ben entès aquest nou acord d'associació haurà de precisar la seva relació amb els acords ja existents com el d'unió duanera que vam començar a aplicar l'any 1991 i l'acord en matèria de fiscalitat dels interessos de l'estalvi, que ara s'està renegociant també, i del qual els responsables europeus n'han parlat recentment amb el Govern d'Andorra.

Tenim al davant no solament un dossier clau pel futur d'Andorra sinó una qüestió d'Estat en la qual, la gent de Socialdemocràcia i Progrés n'estem convençuts, ens hi juguem el futur de l'economia del nostre país i el benestar de les properes generacions.

Per això continuarem donant prioritat als interessos del país i treballant per arribar a acords que permetin fer front als problemes més importants que tenim.

Aquesta és la línia de treball que estem seguint al Grup parlamentari i és també la línia que mantindrem en la qüestió de les relacions amb la Unió Europea. Una qüestió d'Estat.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT