PUBLICITAT

La utilització de la immigració

MONTSE RONCHERA
escriuresenseinterrupcions.blogsport.com

Periodic
Foto:

després del vot contra la lliure circulació i la immigració a Suïssa, la dreta populista europea es frega les mans i alguns mitjans ja parlen d'una unió política supranacional, batejada com a «internacional nacionalista». El punt de partida, a Suïssa, va ser la campanya del partit UDC centrada sobre els efectes negatius de la immigració, amb el terreny adobat per la crisi –que ha malmès la classe mitjana– i en un moment en què els nacionals albiren per primer cop l'atur.

Aquest escenari, similar al de bon nombre de països de la Unió europea –o no, per exemple el nostre–, sumat als resultats d'aquesta votació, fan que les reaccions dels partits dretans (alguns de centre dreta) vagin tots en una mateixa direcció: eradicar la immigració.

Mentre el Front National reprèn a França les teories de la xenofòbia i «l'apartheid» –que ha sostingut en els darrers anys amb el suport del 35% de la societat francesa– per atraure el 59% dels que advoquen restringir la circulació dels ciutadans europeus, a Espanya, amb unes polítiques d'immigració pràcticament inexistents, la falta de sensibilitat en aquestes qüestions és cada dia més palesa.

Més enllà, el panorama no és gaire més esperançador: al Regne Unit, a Àustria, als Països Baixos, a Noruega o a Alemanya, els partits de centredreta es van afermant amb posicions extremistes.

Curiosament, aquests països obvien del tot que el seu creixement en èpoques pretèrites es va deure essencialment al fenomen immigratori. No els preocupa tant la pèrdua de la identitat com la dels privilegis adquirits en temps de bonança, que la crisi i l'estancament econòmic amenacen, i la població emporeguida, moguda per un instint de conservació mal entès, passa a témer els fronterers de la mateixa manera que els immigrants d'altres continents.

Un tema cabdal com el de la immigració s'ha d'analitzar des de la serenitat; no es pot utilitzar políticament i demagògicament des del rebuig i des de la por, simplement perquè, com diu el politòleg Werner Bauer, es tractaria d'una ideologia sense visió del món. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT