PUBLICITAT

Les reunions de cònsols

ALEXIS ESTOPIÑAN
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Avui es reuneixen els cònsols per consensuar la seva postura sobre les competències. Sense dubte ordres del dia com aquest justifiquen la necessitat de les reunions de cònsols, sovint tant criticades.

Els comuns, des de l'any 1993, s'han trobat sols desenvolupant competències que o bé eren de la seva competència exclusiva o bé perquè el qui les havia d'assumir, el Govern, no les va executar amb la prioritat necessària. Aquesta situació justifica plenament que haguessin de trobar un òrgan des d'on coordinar les accions de les administracions locals.

Duran aquest temps, des de l'administració local s'ha posat de manifest com la política nacional i la gestió de proximitat són dues coses distintes. Per això resulta comprensible que les visions del mateix siguin tant divergents, perquè encara que tots facin política, gestionen tempos i objectius diferents.

Però també és cert que no tots els comuns han executat les seves competències, exclusives o no, en els terminis o la correcció necessària. L'abast del desenvolupament de les competències no ha estat igual en tots els comuns. En aquest sentit ens trobem davant d'àmbits de gestió pública que convé millorar, ja sigui per cercar una major eficiència en l'administració pública, o per reduir els costos que suporta l'administració.

En aquest moment, els comuns no haurien de cometre el mateix error que va cometre el Govern: la construcció unilateral d'un model de distribució de competències. El disseny s'hauria de treballar conjuntament.

Si les negociacions són com la construcció d'un pont, on cadascuna de les parts han de construir des del seu costat, convé tenir present, per anar bé, que abans hi hagi un disseny comú. Hem de pensar que aquest cop, sobre el pont hi ha els ciutadans.

Des de la batllia no s'arreglaran aquests problemes. S'han de definir una nova normativa, i per a fer-ho no cal una revisió de la constitució. Els comuns són i seran l'arrel administrativa d'aquest país. El ciutadà necessita poder mantenir la política de proximitat. El que cal és cercar l'eficiència administrativa i la coordinació entre totes les administracions públiques. La tècnica ho permet, la crisi econòmica ho exigeix i el ciutadà el reclama. Ara només falta voluntat política per ambdues parts, i vull creure que se' n sortiran.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT