PUBLICITAT

Indults

RAFAEL TORRES
Periodista

Per a què un jutge, una audiència, un Tribunal Suprem, per a què el treball de tots ells a dilucidar la responsabilitat penal d'un homicida, per exemple la del kamikaze que va matar un jove a València en conduir en sentit contrari i a gran velocitat durant cinc quilòmetres, si un govern pot ignorar el resultat d'aquest esforç, una pena de reclusió de 13 anys per al reu , i indultarlo i deixar-lo lliure després d'haver passat tot just 10 mesos a la presó? ¿Per a què existeixen les lleis, els codis, les garanties i les litúrgies processals, els jutges, la instrucció dels sumaris, les testificals, els perits, els fiscals, els advocats, els tribunals populars i els professionals, les sentències, les segones instàncies, les terceres i fins i tot el mateix Tribunal Constitucional si algú aliè a la Justícia pot laminar tot això, amb tot el que costa a la societat, mitjançant un simple decret que se signa perquè sí i en un segon?

Diversos condemnats en ferm per corrupció, des Matas a Del Nido, passant per l'exalcalde de Torrevieja, esperen en llibertat la resolució a les seves peticions d'indult quan, en puritat, només haurien d'esperar el moment d'ingressar a l'establiment penitenciari designat per purgar els seus delictes. Esperen la mà governamental i salvífica que, contrariant a la Justícia i a la necessitat que tot país civilitzat té d'ella si és independent, rubriqui l'indul , el perdó, la impunitat.

Saben que podria tocar-los aquesta loteria que només toca als que porten un nombre ben col·locat al bombo, prest a sortir el primer pel coll. Per contra, centenars de persones, a la presó o a punt d'ingressar a ella per un petit mal pas que van donar fa anys, només reben el silenci administratiu a la seva petició, ja que els seus números no són del gènere dels que surten.

Ve això de l'indult governatiu del segle XIX, quan el ministeri del ram es deia de Gràcia i Justícia. O sigui, de Gràcia primer. Amb ella, es beneficiava als amics, als coreligionaris, evitant-los del càstig a què s'haurien fet mereixedors pels seus actes. En relació a l'escandalós indult del kamikaze, el Tribunal Suprem ha suspès la seva execució , però només mentre el Govern no el motivi , no expliqui per què, no ho aclareixi . No és molt, però val més això que el màxim tribunal descobreixi que el seu, la Justícia , es queda en res enfront d'aquesta Gràcia que , d'altra banda , no sol tenir cap.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT