La frivolitat del discurs de Cap d'Any
- El missatge de Cap d'Any del cap de Govern ha estat una veritable lliçó de frivolitat
Conseller General i membre del Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés d'Andorra
- Foto: noe
El dia 12 de desembre, en defensar la nostra esmena a la totalitat al pressupost ja vaig dir que el Govern està fora i lluny de lar realitat que viuen milers de ciutadanes i ciutadans en el dia a dia, que estan fent autèntics malabarismes per arribar a final de mes. El missatge de Cap d'Any d'Antoni Martí ha vingut a reforçar el meu convenciment. Com es pot pretendre afirmar que l'economia andorrana s'està redreçant?
És cert que les vacances de Nadal, Cap d'Any i Reis han aportat una injecció d'optimisme. Ha vingut molta gent i han gastat força. L'hosteleria i el comerç han treballat be. És una molt bona notícia. Tanmateix, dissortadament, la situació de l'economia andorrana no millora.
Andorra comença el 2014 amb una crisi social profunda, ofegada per un equip governamental desorientat. Una crisi que es trasllada a les institucions amb la confrontació del Govern de DA amb els comuns i amb la voluntat, cada cop menys dissimulada, del Copríncep Episcopal d'exercir una influència política regressiva, que va més enllà de les competències que la Constitució dóna al Cap d'Estat.
I en mig de tot plegat, Antoni Martí voldria traslladar a la ciutadania la seva oportunista i selectiva pèrdua de memòria sobre la responsabilitat política de l'endeutament de l'Estat.
És paradoxal, però també és inadmissible, que anunciï lleis per a limitar l'endeutament de l'Estat un dels màxims responsables de l'explosió del deute, durant els anys de domini liberal, en els quals ell mateix orientava la política pressupostària des de la presidència del Grup parlamentari liberal.
Una política pressupostària expansiva, generadora d'endeutament, que no va pas rebutjar sinó que va encoratjar i aprofitar durant els seus mandats al capdavant del Comú d'Escaldes-Engordany.
El Tribunal de Comptes en sap alguna cosa ja que va haver de deixar en evidència que el Comú d'Escaldes s'havia fet subvencionar pel Govern la reordenació urbanística dels vials comunals d'Escaldes, quan la llei de delimitació de competències assenyala ben clarament que els havia de pagar el Comú.
En conseqüència els «errors del passat» que el cap de Govern assenyalava amb el dit la nit de Cap d'Any són, efectivament, els errors del passat d'Antoni Martí. Per això el seu missatge ens ha semblat frívol.
Les estadístiques que esmentava el 31 de desembre el cap de Govern també donen peu a diverses interpretacions. Les importacions, que el cap de Govern veu “repuntar” han continuat registrant caigudes. A l'octubre del 2013, en termes acumulats de 12 mesos, les importacions van registrar una caiguda interanual del 2,5%. Aquests dos últims anys de Govern de DA els valors de les importacions han estat els que Andorra tenia a finals del segle passat. D'igual manera els deu primers mesos del 2013 el nombre de visitants arribats a Andorra ha caigut el 2,6% interanual. S'ha intensificat la caiguda de l'arribada dels anomenats excursionistes en tres punts (-5% enfront el -2% dels deus primers mesos del 2012). I aquesta caiguda no es compensa amb un augment del 2,6% registrat per l'arribada de turistes.
Finalment pretendre que hi ha repuntada en l'ocupació quan la població assalariada continua caient –un -2% el primer semestre del 2013– i hem caigut al nivell d'assalariats inscrits a la Caixa Andorrana de Seguretat Social del 2001, és una altra frivolitat. El fet cert és que des del 2007 s'han perdut més de set mil llocs de treball assalariat a Andorra.
Així doncs el Govern es nega a reconèixer la crisi social i el cap de Govern practica el triomfalisme de la recuperació. Antoni Martí ha oblidat que malgrat les retallades del 2012 l'endeutament no ha parat de créixer. Recuperació per a qui?
No sembla que els que més ho necessiten estiguin notant cap millora. Hauria estat més correcte reconèixer-ho que no pas intentar dissimular-ho.
Per a més informació consulti l'edició en paper.