PUBLICITAT

Deducció per habitatge

CARMEN TOMÁS
PERIODISTA

És estrany trobar una legislatura en què la deducció per a la compra d'habitatge en l'IRPF no es posi damunt de la taula pels governs de torn. És igual que el país estigui en crisi, no ho estigui o vagi a estar-ho. Algunes vegades la deducció per aquest concepte s'ha posat sobre la taula del consell de ministres per retirar-la ja que calia intentar punxar els preus dels habitatges. Altres vegades, en canvi, s'hi ha posat pel desig de no minvar la recaptació fiscal en moments difícils. I per últim, també s'ha utilitzat la deducció per la compra de l'habitatge per estimular precisament la compra d'habitatges.

El moment present és dels que es vol retirar la deducció per estalviar a les arques de l'Estat una mica més de 3.000 milions d'euros que deixa d'ingressar per aquest concepte. El que passa però és que es tractarà d'una mesura amb efecte retroactiu, perquè actualment la deducció per a la compra d'un habitatge ja no existeix per a les noves compres. Una mesura que de tirar endavant afectaria a 5,6 milions de contribuents que perdrien de mitjana una quantitat una mica superior a 700 euros anuals. És una mala jugada per a les famílies, i més en un moment en què excepte els plans de pensions, les classes mitjanes no tenen cap incentiu fiscal. Ja no diguem si es pensa en els danys col·laterals, encara que baixés el tipus de l'IRPF cosa que està per veure. La reforma fiscal que està dissenyant el Govern Rajoy, segons les filtracions que han arribat a la premsa, rebaixaria l'IRPF al voltant d'un 5% per a la majoria de contribuents, els 11 milions que reben uns ingressos anuals d'entre 12.000 i 60.000 euros.

Aquesta rebaixa del tipus es neutralitzaria amb la supressió de la deducció per la compra d'habitatge per més de la meitat dels contribuents. I ja no diguem si en paral·lel augmenta l'IVA. A més, la baixada d'impostos quedaria més que neutralitzada i a més. Espero que s'ho pensin molt i a més caldria veure si es pot fer amb caràcter retroactiu. Sembla que està sobre la taula, tot i que s'estigui tantejant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT