PUBLICITAT

Adéu a Nelson Mandela

FABIOLA SOFÍA MASEGOSA

Dijous passat, va morir el premi Nobel de la Pau, Nelson Mandela, als 95 anys. Mandela, al que anomenaven amistosament Madiba, va ser un gran líder que va aconseguir posar fi al apartheid al seu país, Sud-àfrica. A més, també va ser el primer president democràtic d'aquest país marcant la fi de la segregació racial. Dijous, doncs, hem perdut un dels més grans lluitadors per la igualtat i la justícia del segle XX.

Home de pell fosca dins d'un país on els seus legítims habitants vivien dins d'un règim inhumà molt semblant a l'esclavitud, sempre va lluitar per la igualtat racial. Aquesta lluita incansable la va a pagar amb 27 llargs anys de presó, però mai va culpar els blancs de la seva desgràcia, perquè, segons el seu parer, també eren víctimes del seu propi racisme i ell havia de salvar-los a ells també. Amb aquesta idea va dirigir els seus esforços cap a una Sud-àfrica on tots, negres i blancs, poguessin conviure en justícia i igualtat.

Hi ha un munt de frases seves que ens podem servir com a resum de la seva filosofia. Aquí us poso una petita mostra: «Si voleu un dia oblidar l'apartheid, heu d'aprendre a perdonar»; «Si voleu un dia ser perdonats, heu d'oblidar vostre apartheid»; o, « La mort és inevitable. Quan un home ha fet el que ell considera com el seu deure envers el seu poble i el seu país, pot descansar en pau. Crec que he fet aquest esforç i que, per tant, dormiré per tota l'eternitat». Però, la que més m'agrada de totes, potser per la meva professió, ja que sóc professora, és sense cap mena de dubte: «L'educació és l'arma més poderosa que pots utilitzar per canviar el món». Madiba s'ha convertit en un exemple viu de reconciliació entre els pobles; de llibertat i respecte a la dignitat de tots els éssers humans. Per tant, mai morirà, la seva memòria perviurà per sempre a la memòria de tots com un model a imitar. I jo només volia, amb aquest comiat, fer el meu petit homenatge a un home molt gran; tan gran, que el seu record mai hauria de ser oblidat pel bé de tota la humanitat. Per recordar-nos sempre que la llibertat i el respecte cap a les altres persones és el valor més important que hi ha a la vida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT