PUBLICITAT

El nou mapa polític

JOSÉ LUÍS GOMEZ

Ameitat de la legislatura, sondejos com el de Metroscopia, publicat al diari EL PAÍS, fan aflorar –cosa que també està en l'ambient del carrer i dels debats en els mitjans de comunicació–, els grans partits cotitzen a la baixa, el PP per tot el que estan fent i el PSOE per tot el que va fer, i en conseqüència emergeixen altres grups, com IU i UPyD, sense que els nacionalistes es desplomin, encara que també hi hagi canvis de tendència entre ERC, que puja, i CiU, que baixa. Res de nou sota el sol.

¿Lectures? N'hi ha moltes, començant per relativitzar el valor d'aquestes enquestes a tanta distància de les eleccions, que és l'únic que compta.

Però també cal analitzar donant per fet que, més enllà que encertin en les dades quantitatives –van a empatar PP i PSOE a Galícia?–, marquen una tendència de fons.

EL PAÍS planteja, per exemple, una hipòtesi segons la qual de l'estabilitat de l'actual majoria absoluta «i hegemònica» del PP es passaria a un Congrés fragmentat en el qual seria «imprescindible negociar acords a diverses bandes per tirar endavant cada iniciativa».

Però també cal analitzar-ho d'una altra manera: en una situació d'extrema gravetat econòmica i política, PP i PSOE podrien governar junts per primera vegada, de la mateixa manera que van governar i tornaran a governar a Alemanya la CDU (demòcrates cristians) i l'SPD (socialdemòcrates).

Però com dos anys en política són una eternitat –Rajoy només porta mitja legislatura però a molta gent ja li ha canviat la vida sencera–, no es poden descartar altres hipòtesis: una favorable al PP i una altra positiva per al PSOE.

Si el Govern de Rajoy arriba a resultats enlluernadors –avui inesperats– a la recta final del seu mandat, el resultat del PP pot millorar moltíssim.

I si el PP segueix fent-ho tot malament, gairebé a tot arreu, costa creure que al PSOE siguin tan negats com per no construir una nova alternativa, amb cares noves i discursos il·lusionants. Per tant, en aquest cas no es pot dir que el peix ja estigui tot venut.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT