PUBLICITAT

Tecnologies més segures, i usuaris confiats

  • Cal ser conscients que la informació pot difondre's més enllà del que volem o havíem pensat
AMAYA QUINCOCES
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Telèfons encriptats, delimitació d'aplicacions personals i professional , sistemes de pagament inserits en mòbils contra robatoris de dades: encara que la tecnologia és cada vegada millor, el forat negre en la seguretat a la xarxa segueix sent el usuari, encara massa confiat, manifesten els experts .

Desenvolupadors d'aplicacions a internet, responsables de l'Administració i experts acadèmics han coincidit que la tecnologia és cada vegada més sofisticada, i el repte de la seguretat, una constant, tant en la vida virtual, com en la real.

En la seva opinió, el gran perill segueix sent l'extrema relaxació de molts internautes a compartir les seves dades obertament en xarxes socials .

Els usuaris de dispositius mòbils anteposen la seguretat a la comoditat: es juga amb ells, es compra, i fins i tot es consulta informació financera, però sense prou protecció, tal com s'adverteix en l'informe anual presentat per Norton (Symantec), on s'indica que gairebé una de cada dues persones fa servir tauletes i mòbils sense prendre precaucions bàsiques.

Les amenaces s'incrementen en moments com l'actual, en vigílies de Nadal, en què el tràfec comercial incrementa les ànsies cibercriminals per guanyar diners, segons els experts .

L'enginyer expert en seguretat Iñigo Recondo, responsable de la popular aplicació d'escaneig per a mòbils DocLinker, d'Android, recentment incorporada a la plataforma per a empreses Knox de Samsung, ha advertit que moltes persones comparteixen les seves dades privades «molt airosament» en xarxes socials, sense ser conscients dels riscos que això implica .

Hi ha tot tipus de riscos relacionats amb elles: per exemple, wifis obertes en establiments com restaurants o aeroports, vulnerables al robatori d'informació quan es connecta amb elles, ha afegit el responsable de DocLinker, una aplicació que converteix el mòbil en un escàner de butxaca, amb més de 36.000 descàrregues a Google Play .

Recondo ha destacat els avantatges de plataformes com Knox, que inclouen diversos «contenidors» o magatzems d'aplicacions per delimitar la informació d'ús personal respecte a la de treball (amb diversos nivells de seguretat com encriptació).

Roberto Martín, responsable d'un innovador sistema de pagament per telèfon mòbil MYMOID, avalat pel Banc d'Espanya, ha donat detalls dels avantatges de noves tecnologies que en lloc de transferir les dades privades de l'usuari a les pàgines dels comerços, com es fa habitualment, incorporen programari per acceptar la transferència directament al terminal sense airejar dades.

El directiu de MYMOID, un sistema que és un intermediari de pagaments, ha destacat del mateix que millora la seguretat de l'usuari, i converteix el mòbil en TPV, a més d'unir totes les tecnologies (codis QR, NFC, correu electrònic, etc ) i utilitzar geolocalització per comprovar si el que paga està realment on es fa la compra.

El exdegà del col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació Jorge Pérez ha dit que la seguretat és un repte permanent, tant en la vida real com virtual, i encara que les tecnologies són cada vegada més sofisticades també ho són les amenaces.

La baula principal per garantir la protecció de dades segueix sent el mateix usuari, que ha d'aprendre a decidir què vol fer públic o no, ha afegit aquest enginyer, que ha exercit càrrecs de responsabilitat a l'Aula Fundesco , i en la Càtedra Broadnet-Societat de la Informació de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), entre molts altres.

«Els forats més importants localitzats en servidors són produïts per les mateixes persones, bé per deixadesa o conscientment», ha insistit l'expert .

Per la seva banda, Javier Zapata, de la unitat de seguretat de Bull Espanya, empresa responsable del telèfon Hoox, amb tecnologia europea per evitar que les dades personals s'usin en servidors de tercers, ha instat a seguir avançant en seguretat en hardware per fer front a les amenaces informàtiques i accions de ciberespionatge d'altres països, cada vegada més sofisticades .

El director de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, José Luis Rodríguez Álvarez, ha insistit que «la primera barrera» a l'hora de protegir la privacitat a internet és «la nostra pròpia conducta».

Cal «ser conscients que la informació pot difondre's més enllà del que volem o havíem pensat»; i ha afegit que és important valorar quina informació es comparteix a les xarxes socials, quins permisos es concedeixen a una empresa quan s'instal·len les aplicacions o com s'ha configurat el navegador.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT