Per què volem informació sobre els avals atorgats per Govern
- Estem parlant de l'administració de fons públics i s'han de verificar i si cal reforçar els controls
Conseller General i membre del Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés d'Andorra
- Foto: NOE
Fa quinze dies, el dimarts 5 de novembre, vaig anunciar en una compareixença a la sala de premsa del Consell General que demanaríem explicacions al Govern sobre la situació dels avals atorgats en el marc del programa destinat al finançament privilegiat d'empreses i negocis de nova creació. I fa nou dies, l'11 de novembre, que vaig demanar al Síndic la tramesa al Govern de la nostra demanda d'informació.
Així ho recollia l'edició de EL PERIÒDIC D'ANDORRA del dimarts 12 de novembre, assenyalant que el nostre grup parlamentari «... demana els expedients dels avals atorgats pel Govern».
D'entrada vull insistir en el nostre suport al programa destinat al finançament d'empreses i negocis de nova creació, innovació, renovació i projectes emprenedors. Un programa que va néixer amb el Decret del 3 de març del 2010, durant el meu mandat de cap de Govern i que va començar a aplicar-se l'estiu del 2010.
El Govern, en desenvolupament de l'article 10 del Decret del 3 de març del 2010, actua com a garant o avalador de totes les operacions concedides durant la vigència del Decret.
Abans de rebre el vistiplau, els projectes s'han de sotmetre a una comissió mixta de valoració que els analitza i valora la seva viabilitat.
La comissió es compon de dues persones designades per Andorra Desenvolupament i Inversió SAU (ADI) dues persones designades per l'Administració General (és a dir pel Govern) i dues persones designades per l'Associació de Banc d'Andorra (ABA).
El Govern actual, mitjançant un altre Decret de 13 de març del 2013, va deixar també assentada la seva voluntat de donar continuïtat a la nostra iniciativa del 2010 i la va millorar i precisar de manera positiva. La comissió mixta avaluadora dels projectes manté la seva composició inicial.
La crisi econòmica i probablement també, la mala traça d'alguns beneficiaris d'aquest finançament privilegiat han fet aparèixer diversos problemes en el desenvolupament del programa. Els titulars dels mitjans de comunicació han recollit així, en les darreres setmanes, diverses notícies vinculades a l'empresa Ordino Studios que s'havia beneficiat d'aquell programa.
Tot plegat aconsellava que, exercint la nostra missió constitucional d'impuls i control de l'actuació del Govern, demanéssim una informació ben detallada i concreta de la gènesi, l'evolució i la situació actual de tots i cadascun dels crèdits atorgats.
I és el que hem fet.
Cinc dies després de la meva demanda d'informació, el cap de Govern va sol·licitar al Síndic, el divendres 15 de novembre a les 13.50, que el ministre de Finances i el ministre d'Economia puguin comparèixer al Consell General, davant les respectives comissions legislatives, «... per informar de la situació actual del programa destinat al finançament privilegiat d'empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors».
Escoltarem i si cal preguntarem als ministres.
Però la seva compareixença no estalviarà pas al cap de Govern la tramesa de la documentació detallada que hem demanat i que ens haurà de fer arribar en les properes setmanes, sense dilacions ni excuses.
Tenim l'obligació de controlar que, complerts els procediments formals en els processos d'adjudicació, el respecte a les regles permet esvair les petjades que transiten de la discrecionalitat a l'arbitrarietat.
Estem parlant de l'administració de fons públics i s'han de verificar i si calgués reforçar els controls.
Els consellers generals tenim l'obligació institucional de demanar, i el Govern la correlativa obligació institucional de trametre'ns, tots els actes que s'han produït en relació a aquests atorgaments.
En conseqüència queda clar que en aquest afer no ens podem limitar a escoltar i preguntar sobre matèries menors i poc substantives sinó que haurem de conèixer el compliment normatiu en totes i cadascuna de les decisions efectuades.
Per a més informació consulti l'edició en paper.