PUBLICITAT

La borsa perd velocitat

CARMEN TOMÁS
PERIODISTA

Els millors resultats de les empreses de l'IBEX que han augmentat en un 7% els beneficis respecte a l'any passat, deixant deixan enrera dos anys penosos i les declaracions de la FED en el sentit que els estímuls continuaran tot el que sigui necessari, no han esperonat l'IBEX. La setmana passada, el selectiu espanyo va perdre un 0,5% i va obrir ahir dilluns passat per sota dels 7.000 punts. Així l'IBEX torna a nivells de fa un mes.

Sigui com vulgui, la majoria dels analistes qualifiquen aquesta correcció de sana i asseguren que la borsa espanyola arribarà de nou o fins i tot sobrepassarà el nivell dels 10.000 punts abans de finals d'any.

En el pla macroeconòmic, aquesta setmana passada van passar coses rellevants. Des d'Europa es va donar per tancat el rescat del sistema financer espanyol, cosa que s'ha aconseguit amb nota. No obstant això, també ens ha arribat una recomanació: cal fer més reformes per complir amb els objectius de dèficit públic marcats.

El Govern espanyol es va afanyar a dir que no calen més retallades i que per a l'any vinent s'estan acabant dues reformes importants. La de la fiscalitat i la del finançament de les comunitats autònomes. Dues reformes que no faran necessàries més retallades . Fins i tot el ministre Montoro va assegurar divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres que algunes mesures fiscals podrien entrar en vigor ja.

En tot cas , entre els analistes preocupa i molt el nivell de deute públic que s'acosta al bilió de pessetes. Són molts els que reclamen més duresa en l'aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

Ahir es va posar en marxa el tercer Pla de Pagament a Proveïdors i ja són molts milers de milions d'euros els que s'han dedicat a pagar factures d'ajuntaments i comunitats. Sembla el conte de mai acabar. Tots els plans anteriors havien de ser els últims, però les factures sense pagar es continuen amuntegant.

Mentrestant, veiem que alguns se segueixen gastant els diners que no tenen en partides clarament innecessàries mentre, per exemple, no es paga a les farmàcies o altres serveis socials necessaris per a tot els ciutadans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT