PUBLICITAT

Una decisió poc digerida

CARMEN TOMÁS
PERIODISTA

La sorprenent decisió del BCE d'abaixar els tipus d'interès al mínim històric de 0,25 per cent, va agafar els mercats per sorpresa . L'IBEX va fer de tot dijous passat. La seva corba va ser un autèntic tobogan.

La lectura última de la deflació va traumatitzar els inversors. Res va poder amb aquest sentiment negatiu. Ni tan sols les millors notes amb les que Fitch qualificava algunes entitats i algunes comunitats autònomes.

Els 10.000 punts se li estan resistint massa al selectiu espanyol que va perdre la setmana passada gairebé un 1 punt. També la rendibilitat del deute a 10 anys va tancar per sobre del 4 per cent i la prima de risc va assolir gairebé els 236 punts.

¿Seran aquestes jornades les previstes per a una correcció després del ral · li de les últimes setmanes ? A veure. Si fos així, molts analistes apostarien per un IBEX de 10.500 punts abans d'any nou.

Evidentment, al llarg de la setmana passada, hi van haver millors notícies sobre l'economia espanyola i també bones vibracions d'economistes i empresaris, i no només del Govern, que per boca dels ministres d'Hisenda, Economia i Ocupació, es va mostrar confiat en que a partir dels primers mesos de 2014 es generi ocupació neta.

Estem millor, sens dubte. Però cal seguir pel camí de les reformes i sobretot pel de la baixada dels impostos.

De moment, Luis de Guindos, encara que no és de la seva competència, va avançar fa uns dies que el Govern té clar que l'any que ve abaixarà els impostos als ciutadans. L'estalvi en interessos del deute ja s'acosta als 9.000 milions d'euros, uns diners que podria dedicar a donar un respir als contribuents.

Veurem en els propers dies si els mercats li donen la volta a la lectura que s'ha fet sobre la decisió del BCE d'abaixar el preu del diner i si el Govern respon als ciutadans amb menys despesa inútil i més estalvi que repercuteixi en més diners a les nostres butxaques. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT