PUBLICITAT

L'Advent

FABIOLA SOFÍA MASEGOSA
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Ens estem apropant al període que precedeix el Nadal, l'Advent. Com en altres festes, s'han anat imposant tradicions procedents d'altres països que cada vegada s'arrelen més als nostres costums. Una d'elles és comprar els calendaris infantils amb xocolates amagats darrere de petites finestretes; una xocolata per a cada dia dels que conformen aquest període. Aquesta tradició que ara hem fet una mica nostra és en realitat un costum anglosaxó.

Però, ¿què hem de fer nosaltres per celebrar l'Advent amb els nens? Com molts ja sabran, hem de donar de menjar al tió de Nadal perquè després es pugui Fer cagar el tió la Nit de Nadal i, aquest obsequiï als més petits de la casa amb dolços i llaminadures.

I, ¿què és l'Advent? La religió cristiana ens diu que l'Advent és el període litúrgic amb una durada de quatre setmanes, comença el diumenge posterior al 26 de novembre, que marca el compte enrere per a la celebració de l'arribada del naixement del nen Jesús. És, doncs, un període de preparació espiritual per a una de les festes més importants del calendari cristià, el Nadal. El primer diumenge d'aquest temps preparatori dóna el tret de sortida a bona part de les manifestacions populars pròpies del costumari del Nadal català. L'advent és un temps, entre el final de la tardor i l'inici de l'hivern, en què comencen les primeres fredorades, l'època de l'any en què es comencen a podar les vinyes i els arbres i a plantar algunes verdures. Com diu el refrany «Cada cosa pel seu temps, naps i cols pel mes d'Advent». La idea d'aquest temps ha penetrat tant en l'ànima popular que, per exemple, a Andorra, el mes de desembre era conegut amb el nom d'«advent».

Durant l'Advent, en moltes llars, generalment cristianes, es prepara amb un cercle de branques d'avet amb quatre espelmes una corona anomenada Corona d'Advent. Una espelma per a cada diumenge d'aquest període. Existeix una petita tradició: a cada una d'aquestes quatre espelmes se li assigna una virtut que s'ha de millorar, per exemple: la primera, l'amor; la segona, la pau; la tercera, la tolerància; i, la quarta, la fe. Cada diumenge s'encén una espelma, i, es tracta de millorar la virtut corresponent, fins a tenir-les totes quatre enceses el darrer diumenge abans de Nadal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT