PUBLICITAT

Les últimes 24 hores de JFK

LUCÍA LEAL

L'assassinat de John F. Kennedy el 22 novembre 1963 va fer oblidar l'entusiasme amb què va ser rebut les 24 hores anteriors en el seu viatge a Texas, un territori presumptament hostil al president que es va rendir al seu magnetisme, segons relata un nou documental de National Geographic .

Un mariachi fascinat amb l'habilitat per parlar espanyol de Jacqueline Kennedy, un membre del Servei Secret i una convidada republicana a l'últim esmorzar del mandatari demòcrata són alguns protagonistes de JFK: The Final Hours, que s'emet divendres als EUA i diumenge a tota Llatinoamèrica, al canal NatGeo .

Al costat d'ells, testimonis que llavors tot just eren adolescents ajuden a entendre per què, 50 anys després, els Estats Units encara segueix buscant respostes a la sobtada mort de Kennedy a Dallas, una ciutat que molts li havien aconsellat no visitar i que el va rebre amb una sorprenent calidesa .

«Hi havia una enorme sensació d'eufòria», recorda un dels protagonistes del documental, Julian Read, que es trobava a la caravana presidencial al moment de l'assassinat en qualitat de portaveu del governador de Texas, John Connally.

A Read, que es va encarregar d'organitzar el solemne anunci de la mort de Kennedy a l'hospital de Parkland tot just unes hores després, li agrada recordar els moments anteriors a la tragèdia: la conferència de premsa i l'esmorzar a l'Hotel Texas de Fort Worth .

«Hi havia al voltant de 3.000 persones en l'esmorzar, molts d'ells republicans que volien escoltar les idees del president. I 5.000 persones s'havien congregat fora de l'hotel, sota la pluja, per veure el president» subratlla Read, que relata la seva experiència en el nou llibre JFK s Final Hours in Texas.

Corky Friedman, dona de l'alcalde de Fort Worth, era una d'aquests conservadors convençuts que van assistir a l'esmorzar, i no dubta a confessar que, quan va acabar, el mandatari l'havia «captivat».

«Jo no vaig votar per ell. Però aquell matí, va fer un discurs meravellós ... Ens tenia a tots en el palmell de la mà», assegura. Diversos assessors de Kennedy li havien recomanat esquivar Dallas en el seu viatge a Texas, un periple en el qual buscava recaptar fons i reforçar les seves possibilitats de reelecció en un estat que havia conquistat per molt estret marge el 1960.

L'alça de l'extrema dreta havia dividit profundament l'estat i especial a Dallas , però el president es va negar a ometre una ciutat tan important en el seu trajecte i la Casa Blanca va programar un multitudinari dinar a la localitat. Per promoure una bona rebuda, els organitzadors van publicar amb antelació la ruta que travessaria el descapotable presidencial i van programar un trajecte de només 14 minuts en avió des de Fort Worth, per donar més visibilitat a l'arribada del president i la primera dama a Dallas.

L'esforç va funcionar En el precís moment en què la limusina de Kennedy va girar cap a la fatídica Dealey Plaz, l'esposa del governador Connally, Nellie, es va girar cap a ell en el descapotable, va assenyalar a l'alegre multitud i li va dir : «Senyor president, certament no pot dir que Dallas no el vol». Aquestes van ser les últimes paraules que Kennedy va escoltar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT