PUBLICITAT

¿Canvi de cicle?

ALEXIS ESTOPIÑAN
[email protected]

Periodic
Foto:

Els indicadors són les eines que ens mostren de forma quantificada el què succeeix en la realitat. I pel que mostren els d'Espanya sembla ser que comencem a sortir del forat.

Si tècnicament es defineix que s'entra en recessió quan tres trimestres consecutius tenen una variació intertrimestral negativa. El Banc d'Espanya es va avançar ahir, estimant un tímid PIB en positiu (+0,1%) pel tercer trimestre d'enguany, després d'haver estat nou trimestres consecutius en variacions negatives.

Tant sols és una indicació perquè la variació anual se situa al -1,2%. Res no assegura que al trimestre vinent torni a caure. Però el que sí és cert és que les exportacions de béns, el consum turístic i el consum de les llars espanyoles han augmentat en el que portem d'any. Aquesta dada positiva l'ha acompanyat una disminució de l'atur, situant-se en 25,98% de la població activa.

Però les dades són fredes, massa fredes, perquè si difícil és fer-se a la idea de què a Andorra hi ha registrades al Servei d'Ocupació 946 persones. Resulta quasi inconcebible que l'Instituto Nacional del Empleo (el que seria el nostre Servei d'ocupació) tingui registrades 4,7 milions de persones. I aquesta no és tota la realitat, perquè la taxa d'atur s'estima a través de l'Enquesta de Població Activa, que situa a Espanya en 5,9 milions d'aturats.

A Andorra encara no disposem d'indicadors macro-econòmics trimestrals. La nostra recessió sens dubte que està sent molt més severa que la dels nostres veïns. Portem cinc anys consecutius (20 trimestres) en recessió, i d'aquí no serà gens fàcil sortir-nos-en.

Tant sols falta veure les dades publicades avui del consum nacional d'Andorra del 2012, les quals han caigut d'un -1,1% respecte del 2011. Les darreres dades de visitants tampoc són gents positives, acumulant un -2,5% respecte el mateix període que l'any anterior.

Però ens hem d'agafar a un ferro calent i hem d'esperar que la reactivació de l'economia espanyola aporti les sinergies suficients per superar la crisi. I, i no podrà ser d'una altra manera mentre no s'aconsegueixi descorrelacionar les dues economies. Hi ha indicis que ens indiquen que anem en la bona línia. Si observem les dades que provenen dels registres administratius, observem com es va frenant la pendent en la què estem instal·lats des de fa cinc anys. El nombre d'assalariats del mes de juliol s'està estabilitzant. El nombre de turistes (visitants que pernocten) són un 4% superior a l'any passat. Les importacions també s'estan estabilitzant. Avançat és afirmar-ho però els indicis d'una lenta recuperació es comencen a percebre.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT