PUBLICITAT

Una mica de seny

ALEXIS ESTOPIÑÁN
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Finalment s'ha pres una decisió que aporta una mica de seny.

Finalment s'ha parat la partida. Perquè incomprensiblement, en el que portem de legislatura, cada jugador, anaven fent el seu joc, com si es tractes d'una partida de pòquer. Seguint apostant, encara que fos a costa de presentar recursos a Batllia en contra de Govern.

La proposta que va presentar el Cap de Govern a la mateixa reunió de cònsols de dimarts passat, no deu haver sorprès.

La proposta de congelar les transferències ha estat intel·ligent, per molts motius. Primer perquè es presenta com una proposició. Segon perquè es fa en un any en que es transferiran 52 milions d'euros, i no els 44 milions que es van transferir al 2012. Però si és intel·ligent, és perquè els cònsols han estat convocats pel Cap de Govern, en una reunió dilluns de la setmana vinent a on no podran dir que no.

S'ha de parar el joc, per discutir de nou les regles. Tot i que la congelació de les transferències significa que els comuns deixaran d'ingressar 7 milions d'euros, convenia aturar el joc perquè no es pot canviar les regles mentre s'està jugant, perquè sinó finalment un no sap a què s'està jugant. I de fet aquesta està sent la sensació de molts ciutadans, quan observen com per un costat s'estan establint nous impostos, però per l'altre costat s'està contractant més personal.

Les competències s'han d'aclarir, s'ha de promoure la mancomunió de serveis i s'ha de redefinir els volums de les transferències.

Però sobretot s'ha de deixar clar que les lleis estan per complir-se. No potser que s'hagi incomplert la normativa que obliga a destinar el 80% de les transferències del Govern a inversió, i que no tingui cap conseqüència jurídica, ni econòmica.

Econòmicament vivim un moment delicat. Ara el Govern ja ha afirmat que assumirà el crèdit si Pal-Arinsal en el cas de que no el pogués tornar, perquè el comú no ho pot afrontar. Un fet que és més greu si es recorda com l'any 1991 ja va passar el mateix per una suma astronòmica. Ara s'ha tornat a acumular una altre deute astronòmic de 18 milions d'euros.

Una mica de seny és el que fa falta, i l'hem de posar entre tots. Els responsables polítics l'ha de posar de la mateixa manera que ho fan els ciutadans per arribar a final de cada mes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT