PUBLICITAT

L'aportació del sector bancari andorrà

  • La banca andorrana va resistir els pitjors moments de turbulències en els mercats financers
JOAN PAU MIQUEL
Conseller delegat Banca Privada d'Andorra

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

No és cap secret que Andorra, com els països del seu voltant i, més en general, la major part dels països desenvolupats, ha patit de forma força severa els efectes de la crisi econòmica i financera internacional, la qual ja fa sis anys que dura. Tot i aquest impacte tan negatiu de la crisi internacional en l'economia andorrana i en la majoria dels sectors productius que la conformen, el país no es rendeix, com ho prova el fet que actualment estigui en un procés de recerca de noves fonts de riquesa que li permetin recompondre i diversificar el seu teixit productiu.

Les dificultats a què ha hagut de fer front el Principat aquests darrers anys de la seva història i les febleses que aquesta mateixa crisi ha contribuït a posar en evidència no ens han de portar a ignorar algunes de les fortaleses que també s'han palesat al llarg de la crisi, les quals possiblement no han rebut l'atenció que mereixien. I és que no hem d'oblidar que la crisi financera internacional ha estat, en bona mesura, una crisi bancària, i que a alguns països d'Europa la situació que viu el sector bancari encara avui representa un dels principals obstacles per a la recuperació econòmica.

Sens dubte, aquesta inestabilitat financera podria haver representat un risc important per a Andorra, per la dimensió del seu sistema bancari, que presenta un volum d'actius equivalent a més de sis vegades el PIB. Però la realitat ha estat una altra de ben diferent. La banca andorrana va resistir els pitjors moments de turbulències en els mercats financers i va saber aprofitar un entorn desafiant per donar un impuls al seu creixement internacional. I tot això sense perdre la condició de ser un dels sistemes bancaris més solvents d'Europa.

Les dades publicades recentment per l'Associació de Bancs Andorrans han confirmat que, malgrat les dificultats, el 2012 la banca andorrana va deixar enrere la crisi i va consolidar la seva expansió. El rècord històric que van assolir l'any passat els recursos gestionats de clients —que van créixer el 13,8% fins a 35.390 milions d'euros—, l'augment d'un 9,8% del nombre d'empleats fins a 2.281 i la millora de la ràtio de solvència del sector fins al 21,22% són xifres eloqüents de la capacitat de gestió del sector i dels bons resultats obtinguts per l'estratègia de creixement desenvolupada.

No menys importants que les xifres anteriors són les que expressen de manera més directa la contribució del sector bancari a l'economia andorrana. El sistema financer, que té com a nucli el sector bancari, és un dels pilars de l'economia del Principat pel seu pes en la generació d'activitat, d'ocupació i de rendes. El 2012 el sector financer va ser el primer en generació de valor afegit brut del Principat, amb una aportació al VAB total del 18,3%.

I també cal destacar que el sector financer ha actuat com a contrapès de la caiguda de l'ocupació al llarg de la crisi. En contraposició amb la destrucció de llocs de feina que s'ha produït a la major part de sectors els darrers anys, el sector financer andorrà ha continuat generant llocs de treball assalariats. Des del 2011, el sistema financer ha registrat de manera sostinguda augments del nombre de treballadors assalariats, i el balanç des de principis del 2013 és igualment positiu, amb un creixement del nombre d'assalariats del sector del 2,2% interanual el primer semestre.

La funció econòmica i social que està tenint el sector bancari andorrà és, però, molt més àmplia que la que es deriva de l'anàlisi general de les grans magnituds econòmiques. El sector té una importància estratègica en l'atracció de talent, tant nacional com estranger, i en la creació de treball qualificat. A més a més, el correcte funcionament del sector bancari és decisiu per impulsar la competitivitat de l'economia andorrana, gràcies a l'efecte favorable que té sobre la gestió del risc, l'estalvi de costos, l'accés a capitals i finançament per part de les empreses, i la capacitat inversora i innovadora del país.

No cal oblidar, a més, que les entitats bancàries d'Andorra desenvolupen una important activitat en l'àmbit de la responsabilitat social corporativa (RSC), mitjançant la qual realitzen una aportació decisiva al progrés d'Andorra i a la qualitat de vida dels seus habitants. El compromís d'un dels principals sectors econòmics del Principat amb la responsabilitat social beneficia el conjunt de la societat andorrana, perquè afavoreix el desenvolupament econòmic sostenible, intel•ligent i integrador, i permet reduir els efectes socials de la crisi econòmica.

Tots aquests factors expliquen la importància estratègica que té el sector bancari del Principat per generar noves oportunitats de creixement, avançar cap a una societat més cohesionada i assolir un sistema econòmic sostenible. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT