PUBLICITAT

La mort d'Asunta

RAFAEL TORRES

Les morts que més commocionen no són sempre les més sobtades, sinó, sovint, aquelles que se sospita que podrien haver-se evitat. En la d'Asunta Basterra, la nena assassinada a Santiago, abunden els ingredients que alimenten i multipliquen la torbació, però el de la desatesa previsibilitat estén l'ombra d'aquesta mort, tan sols en un ínfim grau, més enllà de la que concerneix al braç o a els braços executors de la mateixa. És veritat que els diners i els seus mefítics annexos de cobdícia, herències, deshumanització i bogeria, semblen trobar-se en l'origen del crim d'aquesta nena, però no ho és menys que fa poc més de dos mesos, el 16 de juliol, Asunta Basterra va manifestar a dues professores de música que la seva mare, imputada com a autora de la seva mort, volia matar-la, i que només quan les mestres van saber del tràgic final de la noia xinesa van acudir a comissaria per explicar-ho.

Al blog que la nena va obrir pocs dies després del sobtada mort de l'avi, explicava la història, ambientada al parc on freqüentment la portava, d'un home i una dona amb un únic fill que havien estat assassinats: primer ella, i després ell en intentar descobrir l'assassí. Asunta Basterra era un portent de criatura, una superdotada, i també, com no, en l'àmbit de la fantasia, però quan el 16 de juliol va arribar oscil·lant i drogada a la seva classe de música, i va explicar als seus professores que la seva mare l'atiborraba de fàrmacs i que volia matar-la, és probable que no estigués transitant per aquest, sinó pel de la realitat, com, d'altra banda, semblava acreditar el seu lamentable estat. Les professores, sabent que era asmàtica, ho van atribuir a alguna medicació relativa a la seva malaltia .

Menys Asunta, que ja no està entre nosaltres pel depravat designi de mans criminals, en aquest cas hi ha de tot: greus patologies ocultes sota la pàtina de casa bona, vells testaments segurament modificats després, adopció de moda (tots hauríem adoptat a tots els nens d'aquell documental sobre els espantosos orfenats xinesos), enveja destructora de l'encant i l'excel·lència ( entre Rosario Porto i Assumpta, anys llum ), un sindicalista processat per explotació laboral , immobles , deutes, mediocritat professional lligada a grans pretensions, morts sospitoses i mai esclarides ... Menys Asunta, pobra nena, de tot hi ha. Fins el dubte de si la seva mort es podria haver evitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT