PUBLICITAT

Menys atur i pitjors sous

Gómez

El Govern espanyol no sol ser fiable quan avança previsions econòmiques i tanca els pressupostos, de manera que també s'ha de prendre amb cautela tot el que va anunciar aquesta setmana. Però com tampoc hi ha dades alternatives, per tenir una mínima orientació cal prestar atenció. ¿Primer pronòstic de l'Executiu? La sortida de la recessió es produirà a finals del 2013 o començaments del 2014. ¿Això suposa el final de la crisi? No. Almenys si entenem pel final de la crisi la creació d'ocupació neta. De moment, el que passarà és que l'economia, en comptes d'anar a menys, s'estancarà o creixerà una mica.

¿Quan es crearà ocupació ? Si bé al llarg del 2014 ja podria començar-se a crear ocupació neta en alguns trimestres, l'executiu estima que serà 2015 el primer any que registri un creixement interanual d'aquesta variable. ¿La clau? El mateix Govern reconeix en la seva lletra petita que serà gràcies a «una important moderació salarial». Això últim ?menys atur a canvi de pitjors sous? no ho explica Mariano Rajoy al Telenotícies però cal reconèixer que s'ho deixa escriure als seus funcionaris en la web del Ministeri d'Economia.

¿Com va Espanya d'ingressos i despeses? Una mica millor, però encara malament. Les administracions van registrar un dèficit el 2012 ?abans d'anotar la partida del rescat dels bancs? equivalent al 7% del PIB, enfront del dèficit del 9% registrat el 2011. El major esforç ho van fer les comunitats autònomes. La Seguretat Social fins i tot va anar a pitjor, és a dir, va augmentar el seu dèficit, a diferència del Govern, les autonomies i els ajuntaments. ¿I què passa amb els diners que s'emporta la banca? D'entrada, retreu la foto. Si s'inclouen els ajuts a les entitats de crèdit, el dèficit en el 2012 va arribar al 10,6%, més per tant que en el 2011 (9,4 %). El 2013 els impostos totals de l'Estat, incloent-hi la participació de les autonomies i corporacions locals en IRPF, IVA i impostos especials, creixeran un 4,8%, per molt que diguin que els impostos no pugen. És més, els impostos que graven la despesa augmentaran gairebé un 10 %. H

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT