PUBLICITAT

Frank Stronach

LUIS LIDÓN
PERIODISTA

La majoria dels octogenaris pensa en gaudir de la jubilació, però el milionari austro-canadenc Frank Stronach va tenir una altra idea: fundar el seu propi partit polític. En les legislatives austríaques que se celebren el diumenge, les enquestes li donen vots suficients per entrar al Parlament .

La formació , anomenada Team Stronach, pretén recollir fins a un 10 % dels vots entre els desencantats amb els partits tradicionals –afeblits per escàndols de corrupció i la crisi– amb una barreja de receptes euroescèptiques i populistes .

Abans de presentar-se a qualsevol elecció, Stronach ja va formar al setembre del 2012 d'un grup parlamentari propi amb cinc diputats trànsfugues, una operació que va generar molts dubtes sobre si hi va haver favors econòmics pel mig .

En presentar llavors el partit, Stronach va dir que semblant esdeveniment seria recordat a «la història de la humanitat « .

No és la primera vegada que les hipèrboles li juguen una mala passada i , així , quan va ser president de la Lliga de Futbol austríaca , entre 1999 i 2005, va dir que convertiria a la feble selecció del país en campiona del món, cosa que no va succeir.

El principal atractiu de Stronach per als seus simpatitzants és la seva història personal: com des d'un remot racó d'Àustria va emigrar als anys 50 a Canadà i del no res va fundar Magna, la major empresa del món de components de l'automòbil. La revista Forbes calcula la seva fortuna personal en 1.200 milions de dòlars i el Tribunal de Comptes indica que Stronach ha invertit nou milions d'euros en el seu partit, mentre que els mitjans eleven aquesta xifra fins als 25 milions.

Els mítings de Stronach estan plens d'anècdotes personals: compte els seus durs començaments com a rentaplats al Canadà, quan es va poder comprar el seu primer cotxe, i que mai va oblidar Àustria. El seu alemany està ple de girs en anglès i de vegades resulta difícil seguir el fil argumental, però les persones que l'escolten en un cèntric local de Viena l'aplaudeixen a rabiar.

¿Què veuen en Stronach ? «Ell sap com fer les coses, farà que tot vagi millor a Àustria. Si una persona tan gran i amb tants diners es fica en política, és per treballar per als altres», assegura gairebé a crits Anja .

Les idees principals de la seva formació s'emmarquen en l'ideari de la dreta: tradició i valors, la cultura de l'esforç i una clara antipatia per l'excessiva regulació i un Estat massa gran. I la seva proposta estrella és abandonar l'euro i tornar al xíling, al·legant que els rescats als socis de l'eurozona són un dispendi perillós .

L'emergència de Stronach ha posat una mica nervioses a les forces de la dreta, com el Partit Popular (ÖVP) i l'ultranacionalista FPÖ, que temen una fuga de vots cap a la nova formació. L'analista i conseller polític Thomas Hofer explica que Stronach és una rara barreja entre l'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi i el paladí italià de l'anomenada «antipolítica» Beppe Grillo, algú que és alhora un plutòcrata que s'ha lucrat amb el sistema i un crític del mateix. En cas que el partit acabés a l'oposició, és qüestió de temps que el temperamental Stronach s'avorreixi dels lents temps parlamentaris i busqui un nou projecte. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT