PUBLICITAT

¿Evolució? ¿Revolució?

MONTSERRAT RONCHERA
[email protected]

Periodic
Foto:

L'entrevista al Papa de dijous passat ha estat, sembla, el principi del revulsiu que necessita el catolicisme del nostre temps. Seguint en la línia de la seva primera frase provocadora ¿Qui sóc jo per jutjar? i sense trencar amb els conceptes clàssics de l'Església, va reconèixer la necessitat de trobar un nou equilibri i un apropament a la realitat, si no es vol veure el seu ensorrament.

No repetiré les seves opinions sobre temes com l'homosexualitat, l'avortament o els mètodes anticonceptius, a bastament difosos, només remarcaré que la seva identificació amb pel·lícules com La Strada de Fellini o Roma, città aperta de Rossellini, ja és en sí un missatge.

Si bé és cert que a l'Església encara li queda molt per fer per poder recuperar el seu lideratge moral en la societat, i deixant de banda el fet que avui el seu cap visible comenci a donar unes passes decidides cap a l'evolució necessària, no cal oblidar que ja fa temps que van sorgint personatges, a l'església catòlica, amb comportaments poc ortodoxos a l'ús (en relació amb la línia més arcaica i conservadora), que s'han sabut posicionar i trobar el camí per apropar-se a la societat; un dels més recents és el de Teresa Forcades, que en un inici va destacar conjuminant ciència i religió, i a hores d'ara ha esdevingut líder d'opinió en qüestions polítiques.

Però l'evolució, o en aquest cas la revolució, requereix també de la feina humil i sovint a l'ombra de nombrosos eclesiàstics que són capaços, en el seu dia a dia, de posar en pràctica els principis de l'església catòlica adaptats a la realitat social d'avui, per tal que la fuita de fidels no esdevingui una sagnia; aquí, al nostre país, n'hem tingut exemples fefaents, com Ramon Rossell o Pere Cañada, a qui l'església catòlica deu –potser sense saber-ho– molts batejos, casaments i actes que, si no hagués estat per ells, no s'haurien produït dins del marc religiós.

La supervivència passa per l'adaptació, però l'adaptació en temps real; aquest és el nou repte del catolicisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT