Mal educats a l'era digital
PERIODISTA I DIRECTOR D'EL PERIÒDIC D'ANDORRA
- Foto:
El Patronat Nacional de la Infància de Costa Rica (PANI) ha denunciat davant el Ministeri Públic a una parella que va pujar un vídeo a la xarxa social Facebook en què es veu una dona donant el que sembla cervesa a un nadó , que va desencadenar la polèmica i es va difondre a la xarxa en qüestió d'hores. El vídeo va ser publicat per un home de cognoms Zambrana Gómez, qui una hora després i davant les critiques a la xarxa el va eliminar, igual que el seu compte personal, encara que les imatges ja les havien reproduït diversos mitjans locals. Al vídeo s'observa una dona mentre dóna de beure al menor d'una ampolla de cervesa mentre es riu.
Les noves tecnologies i les xarxes socials ha variat el comportament de les persones. Les gracietes, sovint grolleres i fins i tot ratllant l'incivisme, es pengen a la web i es comparteixen. Fets com aquests ens haurien de fer reflexionar. És un incivisme globalitzat, una paraula que comença a fer por, perquè sembla que tot el que es globalitza és dolent.
La setmana passada en un gran centre comercial d'Andorra una turista va caure a les escales mecàniques. S'hi va fer bastant de mal en una cama. El guàrdia de seguretat i altres persones la van ajudar en un primer moment a l'espera de l'arribada del SUM. Al costat, un grupet de joves, aliens al patiment d'aquella persona, s'hi van dedicar a gravar amb els seus mòbils l'escena.
Jo em pregunto per a què volien tenir aquelles imatges. Per a mi va ser una violació clara de la intimitat d'una persona en un moment de patiment. Per als joves que gravaven era un acte quotidià normal, imagino que per mostrar als seu amics.
La tecnologia no es dolenta. Ens al contrari, ens ajuda i ens fa la vida més còmoda. La maldat, per dir-ho d'alguna manera, és l'ús que se'n fa. Si féssim una ràpida visita per Youtube segur que trobaríem gravacions porqueria. Igual passa amb els programes de zàping, on el que cotitza és la caiguda i el ridícul.
Els nostres joves es familiaritzen amb les tabletes a l'escola. Potser el que cal és una educació, en aquest cas global, i que un mòbil a les mans no sigui un objecte per compartir xorrades.
Per a més informació consulti l'edició en paper.