PUBLICITAT

Els embolics que ens emboliquen

FERNANDO JAUREGUI

El retorn de les vacances és un fet . El dels polítics també. Res de nou sota el sol de finals d'agost. Ja hem assistit al rebuig de la majoria del PP de portar al parlament els embolics del partit, començant pel cas Bárcenas. I hem assistit també a les justificacions de Griñán, que deixa continuïtat absoluta al capdavant de la Junta Andalusa, sobre les irregularitats dels ERO. Sembla que els ciutadans no ens assabentarem de res. Diu el socialista Griñán que , dimitint, li marca el pas a Rajoy , perquè assumeixi també les seves responsabilitats. Crec fermament en l'honradesa personal tant de José Antonio Griñán com de Mariano Rajoy. I crec que tots dos són culpables d'haver vigilat poc i malament el que es feia al seu voltant.

I és que Espanya mai serà una democràcia completa mentre no es facin les reformes imprescindibles perquè el poder legislatiu compleixi la seva funció equilibradora davant l'Executiu i el Judicia. Els partits i els seus responsables saben que poden eludir i sense massa cost polític, la fiscalització del parlament. Només cal sustentar-se en la majoria obtinguda en les eleccions. Cal canviar el calendari legislatiu, obligant el parlament a treballar més dies; cal canviar els reglaments, cal reformar a fons el paper de la cambra alta, cal modificar, augmentant la representativitat dels escons, cal forçar una major neutralitat dels presidents de les cambres...

Només així evitarem espectacles com els que hem viscut en aquest retorn al curs polític: res de debats compromesos al parlament nacional, res de veritables controls al parlament andalús. Perquè per als nostres representants és més important aconseguir un bon titular periodístic. I, ja que parlem de titulars, m'agradaria aportar-ne un que penso que està carregat de raó, del vicesecretari del PP Esteban González Pons, «que els embolics dels polítics no ens espatllin la recuperació econòmica». Penso el mateix , tot i que, potser, el meu pensament no sigui idèntic a la intenció amb què Pons va pronunciar la frase, perquè els embolics els estan organitzant tots els polítics, d'un i altre partit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT