PUBLICITAT

¿Què és la violència masclista?

  • Seria il·lús pensar que s'ha reduït, ja que davant la crisi, els conflictes econòmics són factors de risc
ROSA AMORÒS
DIPUTADA D'ERC DEL PIRINEU

Periodic
Foto: noe

Definició de l'ONU envers la violència masclista: «Actes vers les dones i nenes que puguin tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com a les amenaces d'aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com privada».

Segons indiquen les xifres oficials, les denúncies per maltractament s'han reduït un 10%. Seria il·lús pensar que la violència masclista s'ha reduït, ja que davant la crisi, els conflictes econòmics a la llar són factors de risc i per tant detonants de la violència masclista. Aquesta dada evidencia el silenci de la violència dins l'àmbit familiar i com les víctimes aguanten l'infern de les pallisses i el maltractament psicològic del seu botxí, empeses per la dependència econòmica i un futur desolador on la precarietat laboral i l'índex d'atur són extremadament cruels per a les dones. Davant aquest escenari, el Govern del PP va anunciar fa uns dies que a partir de l'any 2014 només es compatibilitzaran com violència masclista les dones que requereixen ingrés hospitalari de més de 24 h.

La definició de l'ONU sobre violència masclista és prou explicita. Malauradament per a les dones, el PP no té clar el que és violència masclista. Per això només comptabilitzaran les dones agredides que es trobin al llindar de la mort i s'hagin d'hospitalitzar. Segons la ministra Ana Mato la resta de maltractaments són menors i no cal tenir-los en compte, per tant aquelles dones que només requereixin atenció al CAP , o que rebin maltractament psicològic no seran dones maltractades. Això és una agressió per part de l'Estat a totes aquelles dones que han patit o estan patint maltractaments i per aquest motiu ho hem de denunciar explícitament.

Quan l'Estat no protegeix a les dones dels actes de violència, se'ls pot considerar còmplices dels autors privats de la violència. L'Estat amb consonància amb els maltractadors, contribueix a silenciar, les pallisses, els cops, les amenaces i les humiliacions que pateixen milers de dones. Malauradament però no són les úniques perjudicades, perquè si elles no consten com a víctimes els seus fills i filles tampoc seran considerades com a tal i per tant seran espectadors directes de la violència extrema dins l'àmbit familiar.

La proposta manca de tota coherència. La política del PP: els corruptes i maltractadors són amagats sota l'estora, els drets individuals són trepitjats diàriament i els postulats més rancis de l'església estan instal·lats a tots els ministeris. Amb aquesta iniciativa i les retallades en programes d'atenció a la víctima i programes de prevenció, acaben de dinamitar el Ministeri d'Igualtat, per això demanen que la partida pressupostària destinada al ministeri sigui traspassada a la Generalitat de Catalunya. Estem en política per millorar la vida de la gent i treballem per aconseguir que tots i totes tinguem una vida digna. Per aquest motiu, ara ens cal denunciar i demanar responsabilitats al govern de l'Estat, ja que no garanteix la dignitat de les persones, alhora que està dinamitant drets fonamentals de les persones, com és el dret a viure sense maltractaments físics ni psicològics.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT