PUBLICITAT

Hortènsia

ELISENDA VIVES
HISTORIADORA

Periodic

Hortensia Lepaute va ser la dona que va inspirar un naturalista francès, PhilibertCommerson, a fer-li un homenatge en posar-li el seu nom a una flor provinent de la Xina, l'hortènsia. És curiós, però, que no se'n deia Hortènsia, sinó Nicole-Reine Etable de Brière. Educada en l'àmbit de la cort de Versalles, havia estudiat matemàtiques i es va distingir per col·laborar en molts estudis astronòmics, com el càlcul del retorn del cometa Halley. No és una científica que s'hagi fet popular, però sí que fou molt activa al llarg de la seva vida. Va entrar en contacte amb l'elit de la recerca de manera que va arribar a formar part del grup de calculistes que va col·laborar amb els astrònoms francesos del segle XVIII. Va ingressar a l'Acadèmia de Béziers. Era l'única dona, és cert. El 1749, just un any després que s'escrivís el Manual Digest, es va casar amb un rellotger, Jean-André Lepaute, amic de Commerson, amb el que va col·laborar també en projectes de rellotges especials. Eren temps d'investigació, d'expedicions i descobertes continues en les exploracions per tots els mars i continents. A Nicole-Reine se la coneixia amb el nom Hortense, però s'ignora realment el per què. El més interessant és que d'alguna manera se la vincula a aquesta flor espectacular. Afeccionats com som a addicionar dates, ara es compleixen 290 anys del seu naixement.

A mitjan juliol, van començar a florir les hortènsies de la plaça del Poble. Per la capital n'hi ha d'espectaculars i si la canícula ho permet se'n poden anar descobrint en alguns racons especials. Totes les parròquies participen dels estius florits i procuren convertir la grisor del macadam en el fons d'un festival de coloraines, en fer-ne un regal per a la vista.

Ara que som en les setmanes del soroll institucional, que al mateix temps ens obliguen a anar a dormir tard perquè és la festa major, i a llevar-nos d'hora, la construcció ja que comença abans de les vuit i que ni pensar-hi en fer vacances locals, una de les maneres de perdonar aquestes contradiccions és contemplar la cura amb què institucions i particulars ornen de flors el carrer. La vida contemplativa, això fa estiu.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT