PUBLICITAT

El Govern fa més amics

ANDRÉS ABERASTURI

Ho llegeixo i no dono crèdit. Definitivament llenço la tovallola enfront d'un Govern que té la rara habilitat –i el que encara és pitjor, l'afany–de crear-se enemics qui sap per què. Avui la cosa va d'alguna cosa que, sembla, ha passat desapercebuda i que no només sona a disbarat injust sinó a interessos difícilment confessables i a pressions que vull pensar no han existit. Però la veritat és que tot apunta que el Govern té la determinació que l'autoconsum energètic –produir la teva pròpia energia mitjançant panells fotovoltaics–, s'implanti un peatge de forma molt controlada i sense perdre de vista «la complexa situació econòmica» que afecta el sector elèctric.

I perquè tots ho entenguem: el Govern pensa incloure per a qui per raons econòmiques i ecològiques es llanci a l'aventura del autoconsum energètic un peatge, anomenat «de suport», que, d'entrada, puja la tarifa dels que l'utilitzen. ¿I com la pot pujar? Ah, això ho decidirà el mateix Govern d'acord amb les elèctriques, però segons càlculs de la Unió Espanyola Fotovoltaica, el peatge de suport que es pagarà per generar energia en un domicili serà un 27% més alt que si s'opta pel consum convencional i s'abona el peatge per l'ús tradicional de la xarxa. L'associació, que agrupa unes 300 empreses i representa un 85% del sector, critica que s'impedeixi l'estalvi dels consumidors i es paralitzi l'entrada de nova competència en el mercat elèctric. Si el decret surt, es resumeix en una sola recomanació: desmunti les plaques solars o abandoni la idea de posar-ne, perquè li sortirà un 30% més car que si contracta les elèctriques, que tenen en els seus consells d'administració a il· lustres expolítics i que no paren de pujar el preu del producte; que es queixen perquè l'activitat el 2011 va ser un 37% menor que en l'exercici anterior i només van guanyar 3.063.000. Les previsions per al 2013 situen els marges de les elèctriques nacionals a l'entorn del 6,23% i el de les europees en el 3,49%.

Doncs res, tenen por i alguna cosa caldrà fer per protegir-les. A veure, no sóc expert ni en economia ni en el negoci energètic. El que més desitjaria és que si el ministre Soria o algun càrrec del departament llegís aquesta columna, somrigués i em digués que estic equivocat i que a Espanya no es frenarà mitjançant «peatges de suport» unes iniciatives netes a què tenim dret com a ciutadans lliures, responsables i fins solidaris amb el futur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT