PUBLICITAT

Poc satisfetes amb Salut

GLÒRIA GURDÓ

Segons l'enquesta qualitativa que Salut va fer el 2011 –només fa dos anys– a una mostra de 920 persones, les dones estan menys satisfetes del Servei que els homes, i com a dona no em sorprèn gaire. Des de fa anys que poder escollir el ginecòleg o ginecòloga a Andorra, és una empresa difícil per no dir impossible. I és que molt sovint el metge que esculls o no, està massa ocupat per ocupar-se d'una nova pacient a no ser que estigui embarassada. I només et queda la solució de passar pel servei de l'hospital, on un any te'n toca un i el que ve, un altre.

El perquè d'aquesta situació no se'ns explica. Igual que tampoc se'ns explica perquè nous professionals d'aquesta especialitat no es poden instal·lar al país quan hi ha una demanda real. I tampoc se'ns explica perquè no s'apliquen als metges els mateixos criteris que s'apliquen a altres treballadors amb formacions superiors. A saber, si les empreses necessiten persones formades i no les troben a Andorra, les importen. Si les dones no trobem ginecòleg a Andorra hem de marxar fora del país a fer-nos visitar, per una història de reciprocitat que no entenem, tenint en compte que quan es va signar el Trilateral es van deixar fora les professions liberals a demanda expressa del col·lectiu de metges andorrans. Ja ho he dit! I ja sé que m'arrisco a què em deixin dessagnar! Però és que les dones estem cansades d'haver d'anar d'una banda a l'altra, perquè no trobem la qualitat assistencial que mereixem al país. I alguna també està cansada de que tot això sigui així per protegir privilegis –encara que no entenc quins perquè el món va molt de pressa i se'ns engolleix a tots.

I els nostres drets? Parlem molt de dret a l'avortament i molt poc de coses tan corrents com el dret de tenir un ginecòleg que mereixi la nostra confiança, que quan hi anem a visitar-nos ens faci el reconeixement i les proves preventives que esperem. Amén, si es presenta cap problema! Ara, Salut vol que el problema que consultaríem amb el ginecòleg el consultem primer amb el metge de capçalera... Encara són moltes les dones que no han anat mai al ginecòleg però... Ara seran més! (Que no hi aniran ¿no?).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT