PUBLICITAT

Flors d'hivernacle

JOSE LUÍS GÓMEZ

El president Rajoy sembla estar tan ocupat amb els seus SMS a Luis Bárcenas que les coses de l'economia les deixa als seus ministres d'Hisenda i d'Economia o, si cal, a la vicepresidenta. Si més no, sembla sorprenent, perquè el moment econòmic és clau, si s'ha de jutjar per les posicions que van adoptant tant Cristóbal Montoro com Luis de Guindos, envoltats de flors d'hivernacle, com diu aquest últim, tal vegada lector de la novel·la de Natalia García que porta aquest títol. El més coherent seria que Rajoy abandonés la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics.

Les coses ja no van tan malament i cal lligar-ho tot. «La recessió ha quedat enrere», anuncia el ministre d'Economia en una entrevista concedida a El País , sense que falti la lletra menuda de les precisions. Luis de Guindos es mostra aquesta vegada més prudent que el titular d'hisenda, que va fer el primer anunci en aquest sentit, però sense tantes cauteles. Ni tants altaveus. La veritat és que les dues últimes intervencions de Montoro al Congrés van passar massa inadvertides, i per aquest motiu semblen més rellevants les declaracions del seu company De Guindos, quan el titular d'hisenda va anar per davant i va ser molt més explícit.

Convençut que el creixement econòmic d'Espanya, un país amb un 27% d'atur -més del 50% entre els joves-, comença a desenganxar, Luis de Guindos també veu els seus riscos: per exemple, que hi hagi una sortida en fals de la recessió. Segons els entrevistadors, el ministre d'Economia ha fallat en ocasions, però ara està segur que el creixement econòmic comença a desenganxar. Això sí, per si de cas, creu vital cuidar aquesta ‘flor d'hivernacle', una metàfora que també recorda als després marcits brots verds que tant van perseguir a la seva antecessora, Elena Salgado. Pot ser que l'economia creixi però el que sembla segur és que els sous seguiran caient. «El que resulta fonamental –adverteix De Guindos–, és modificar el procés de negociació col·lectiva. En resum: prudència i cinturons ben ajustats, entre flors i SMS. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT