PUBLICITAT

JK.Rowling i la novel·la negra

PETER GRIFFITHS
Periodic
Foto:

Robert Galbraith, exmembre de la policia militar al Regne Unit, i autor d'una novel··la de detectius elogiada pels crítics britànics, era en realitat una falsa identitat de l'escriptora JK Rowling, coneguda per la sèrie d'èxit que descriu les aventures d'un aprenent de bruixot, Harry Potter, revelava ahir el diari londonenc SundayTimes. El llibre, The cuckoo's calling, narra la investigació d'un exsoldat sobre la mort d'una model, i va ser presentat com una primera novel·la inspirada d'experiències personals de Robert Galbraith.

Els crítics van qualificar-la «de primera novel·la brillant» i també com una obra «d'una maduresa extraordinària», però el Sunday Times, que dubtava que una primera novel·la fos tan aconseguida, va descobrir que Robert Galbraith és un pseudònim JK Rowling. «M'hagués agradat que el secret sobre Robert Galbraith s'hagués mantingut una mica més, perquè va ser una experiència veritablement alliberadora», va reconèixer l'escriptora de 47 anys.

Rowling també va afegir que «va ser meravellós poder publicar un llibre sense expectatives i sense exageracions, i va ser una alegria rebre crítiques sota un altre nom.» La novel·la, de la qual se'n van vendre 1.500 còpies fins a la revelació del Sunday Times, va començar a escalar el rànquing de vendes fins a situar-se en el tercer lloc de la pàgina Amazon, en versió britànica.

Abans d'endinsar-se en el món fantàstic de Harry Potter, Rowling va escriure dues novel·les per a adults que mai va provar de publicar. La saga Potter va tenir un èxit enorme. I les vendes dels llibres la van convertir en una multimilionària. Després de publicar el quart llibre, va escriure'n dos més i va destinar els guanys d'aquests a l'ONG Comic Relief. Entre altres contribucions altruistes també va fer donacions per a la investigació del tractament contra l'esclerosi múltiple, la malaltia que va causar la mort de la seva mare.

L'any passat va publicar la suposada primera novel·la per a adults, publicada en català el desembre passat amb el títol La vacant imprevista per l'Editorial Empúries.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT