PUBLICITAT

Bretón: el veredicte

RAFAEL TORRES

Sobre el veredicte que el jurat popular que s'entén en el cas de José Bretón no ha emès encara a l'hora d'escriure aquestes línies, el jutge haurà de construir la seva sentència. En realitat, jurat i jutge són els únics que, submisos a la litúrgia processal, no han expressat encara ni el seu veredicte ni la seva sentència, doncs la resta de la gent, entre la qual m'incloc, si.

Que José Bretón es va desfer dels seus fills, donant-lis probablement molt mala mort, constitueix una evidència per a tots, amb el cor encongit per l'infortuni de les criatures i per la gelada vesània del que consideren el seu matador, han seguit el cas i, particularment, el seu epíleg, la vista oral per la qual han desfilat i deposat quants han tingut alguna relació directa amb ell. Les presons estan plenes d'innocents, però aquest no seria el cas, segons la percepció general, d'aquest home extremadament rom i vulgar el narcisisme s'ha alimentat amb tan macabra celebritat. Només l'acció d'una funcionària incompetent, i supèrbia i arrogant com tots els incompetents, ha permès que el que podria haver-se resolt instantàniament, ja que encara percudia en els arbres de les Quemadillas la resplendor de la pira funerària quan va arribar la policia, s'hagi dilatat en el temps, proporcionant a tots, particularment a la mare de les víctimes, tant horror.

Malgrat que consola observar que a Espanya queda alguna Justícia, si més no en l'àmbit penal, amb les seves garanties corresponents, inclòs en elles el respecte a la presumpció d'innocència fins que no hi hagi sentència en ferm que estableixi la culpabilitat, és inevitable deplorar el regust amarg que deixa aquest cas, en què, per a què anem a anar-nos amb embuts, el tal Bretón ha vacil·lat o ha volgut vacil·lar a tothom, i s'han consumit recursos que haurien pogut emprar-se en substanciar casos llargament empantanegats en els afers judicials . A aquesta hora de la mitja tarda del dimecres 10 de juliol de 2013, el jurat popular delibera i prepara el veredicte, mentre el jutge ho espera per dictar sentència. Fan el que han de fer, però van retardats respecte al veredicte emès unànimement per la resta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT