PUBLICITAT

Antonova ha canviat de feina

ELISENDA VIVES
HISTORIADORA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

La conservadora del Museu Pushkin de Moscou ha deixat el seu lloc de treball als 91 anys, edat respectable, després de 52 anys d'exercir el càrrec. De cara a un model de jubilació és una notícia fatal, perquè és treballar sense límit, però davant la tendència de contractar persones «joves», és una notícia esperançadora per a les dècades dels 40, 50, 60, absurdament aparcades, i que mostra com n'és interessant la flexibilitat.

Irina Antonova és una treballadora incansable. Dóna la sensació que no seria del tot fàcil col·laborar amb algú amb aquesta tenacitat i resistència, capaç de travessar tots els terrenys de la política russa, però no ho sabem de primera mà. Al revés, tothom en diu lloances. El més interessant és que ha estat capaç d'organitzar esdeveniments majors en la vida artística d'un país en què l'art ha estat un puntal de la vida cultural, al més alts nivells, i amb les seves tendències i crisis polítiques. Antonova ha pogut tirar-los endavant amb les seves dècades al coll.

Ara vindria allò de tenir l'esperit jove malgrat els anys que assenyala la partida de naixement, però això seria un gran error. Si la senyora Antonova ha pogut aportar el que sap és perquè té tots els seus anys, un mèrit que no li correspon ja que és de la mare naturalesa, però que ha pogut aprofitar amb la seva voluntat i la fortuna d'una salut resistent. La insistència en una joventut ideal és un dels mites més estès al món del que s'expliquen històries de reis, prínceps i savis captius per aquest desig inabastable de mantenir-se joves. No sabem què passarà en el futur si la salut deixa de ser una prioritat pública en el tractaments i en la investigació. Convé tenir en compte que la investigació només prosperarà en aquest àmbit si hi ha una massa crítica que se'n pugui ocupar, o sigui que ni els més rics ni riques tindran tantes oportunitats. Sí que sabem que hem obtingut unes millores substancials mai viscudes en el passat ni imaginables en els relats d'una vida millor. Potser es convertirà en la que ja és en part, un repte comercial per posar-nos potingues a l'exterior i empapufar-nos de complements a l'interior, però també un repte exigent. El dret a fer-se gran s'haurà d'examinar bé.

Als 91 anys, la senyora Antonova ha canviat d'ocupació i ara comença a treballar en el museu del president de Rússia. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT