PUBLICITAT

Bárcenas a la presó ... ¿Per quant de temps?

  • L'estratègia de Rajoy pel que fa a aquest cada dia més fosc ?affaire' és, penso, desencertada
FERNANDO JÁUREGUI
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Els que van pensar que l'estada de Luis Bárcenas a la presó de Soto del Real anava a perllongar-se just uns pocs dies, es van equivocar: l'extresorer del PP segueix, des de la presó, pensant en els titulars.

Els reportatges de l'estada a la presó –el que menja, qui és el seu company de cel·la, el bé que ha estat acollit pels altres reclusos– sovintegen. I ara van sortint a la llum alguns fragments de les seves converses, quan estava en llibertat, amb certs periodistes i amb persones del món jurídic.

El missatge clau és sempre el mateix: hi ha moltíssim més del que apareix en els papers ja publicats. Luis Bárcenas continua sent, per al PP, i no només per al PP –es parla de sobresous a persones que no eren militants–, més perillós que un mico amb una caixa de bombes.

S'equivoca, em sembla, Mariano Rajoy amb el seu menyspreu silent cap Bárcenas, pensant que, com tants altres, aquest problema es podrirà. No es podrirà, perquè Bárcenas, el caràcter ja se sap que no coincideix precisament amb el de Sant Francesc d'Assís, no vol, al seu torn, podrir-se entre barrots, per molt bé que hagi estat rebut pels seus companys d'infortuni a Soto del Reial.

Sé que hi ha inquietud entre alguns dirigents del PP, en algun periodista que, segons els testimonis mai entre cometes de Bárcenas, també va resultar beneficiat pels sobres, i en més d'un bufet d'advocats.

Fins i tot aquest diumenge, a la no tan concorreguda cloenda del curs de FAES, l'expectació estava molt més en el que algun diari recollia sobre Bárcenas que en escrutar si Aznar i Rajoy es miraven amb més o menys afecte, que és el mateix de tots els anys.

L'estratègia de Rajoy pel que fa a aquest cada dia més fosc affaire és, penso, desencertada. La gent entendria, mal que bé, que el PP s'hagi finançat més enllà de la legalitat, que s'hagi beneficiat de manera extraoficial a alguns dirigents i que s'hagin comès irregularitats que fa cinc anys no cridaven tant l'atenció.

Al cap i a la fi, vegeu a l'altra banda del mur el cas dels ERO andalusos, els excessos han estat generalitzats, el finançament de tots els partits, des Naseiro a diners Flick, passant per Filesa, Pallerols o com més vulgui vostè aportar, ha estat si més no poc legal, i repetir tots aquests abusos ara seria gairebé impossible, perquè les regles del joc han canviat. Negar l'evidència, desmentir-ho tot, acusar els mitjans de comunicació d'agitar les aigües –és la seva obligació agitar-les– no porta enlloc i agreuja més encara tot el procés.

¿Quant de temps passarà Bárcenas en aquesta presó preventiva? Qui sap. No podrà estar aïllat molt més, i sospito que van a començar a sorgir altres revelacions connectades amb els temps de tresorer de l'avui reclús. I, a sobre, estan el que anomenaré «connexions paral·leles»: un no pot deixar de sorprendre's davant la nota feta pública pels fills del també extresorer del PP, i abans d'AP, Álvaro Lapuerta. En un dels paràgrafs, i com sense donar-li importància, els fills de l'antecessor de Bárcenas a Gènova lamenten les «dues estranyes caigudes» del ja veterà Lapuerta davant el seu domicili, que li han deixat «impedit». ¿Què significa tot això? Especulacions es poden fer moltes, per descomptat.

En tot cas, no pot, no deu, Mariano Rajoy deixar passar els dies a l'espera que les benèfiques vacances d'agost portin als espanyols a l'oblit, al qual, per cert, tan procliu és la nostra opinió pública, sempre disposada a perdonar les transgressions. A aquest pas, el dur Bárcenas, que presumptament tan mal ús va fer dels diners que arribava a la seva caixa forta, acabarà sent vist com una víctima del sistema i del seu propi partit. I això sí que no hi hauria d'ocórrer, faltaria més. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT